Резултатите от скорошно изследване показват, че ултра преработените храни могат да влошат цялостно мозъчните функции като когнитивните такива, а и не само.

Те съдържат ултра преработени хранителни съставки и е най-добре, ако не ги консумирате често, защото в тях има много големи количества сол, захар, мазнини и изкуствени оцветители.

Ултра преработени храни като снаксове, наденички, фаст фууд и инстантни храни освен това повишават риска от сърдечни болести и затлъстяване.

Изследователски екип в университета в Сао Пауло, Бразилизия, използва здравните данни на около 11 000 бразилски мъже и жени, като проследява консумацията им на ултра преработени храни и промените, които настъпват във функцията на мозъка им в рамките на осем години.

Екипът анализира съотношението на тези храни към общия дневен калориен прием и промените в когнитивните и изпълнителни функции на мозъка. Средната възраст на изследваните лица е 52 години.

Резултатите от изследването показват, че групата, която консумира повече от 20% ултра преработени храни в дневния си калориен прием, се характеризира с 28% по-бързо отслабване на когнитивните функции в сравнение с групата, която консумира най-малко от тези храни. Особено отчетлива е тази разлика във възрастовата група между 35 и 39 г.

Изпълнителната функция на мозъка е свързана със способността да планираме и изпълняваме цели, а когнитивната функция се отнася до паметта и езиковите способности.

Когато тези функции биват нарушени, се появяват проблеми в изпълняването на ежедневни задачи.

Според изследователския екип това отслабване на когнитивните функции може да е причинено от микроскопични лезии в мозъка, намален мозъчен обем или системни възпаления, причинени от прекалената консумация на ултра преработени храни.

Изследването обръща внимание и на важността от регулирането на хранителния режим в напреднала възраст с цел по-добро мозъчно здраве.

„Регулирането на хранителния режим е добър начин да поддържате здрава функцията на мозъка си“, казва д-р Гонсалвеш, който е част от изследователския екип.

„Много промени в ежедневието в средна възраст са способни да предотвратят това, което може да се случи в напреднала възраст“, добавя той.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви