Работна среща между ръководство и експерти на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и представители от Сектор „Рибарство“ се проведе в централата на ИАРА.

Срещата бе инициирана от изпълнителния директор на Агенцията доц. Ваня Стаматова.

„Радвам се, че се отзовахте на нашата покана да се срещнем в навечерието на Коледа. Още при стъпването ми в длъжност заявих, че имам желание да събера хората, които имат интереси в риболовния бранш.

Днес реших да осъществя тази среща и се надявам тя да бъде ползотворна“, каза доц. Стаматова.

Сред основните теми на разговор бяха мерките за новия програмен период 2021-2027; уловът на бяла пясъчна мида и възможността за налагане на забрана за улов в размножителния ѝ период; екологичните аспекти при улов на бяла мида и риба; възможността за изграждане на ветрогенератори в Черно море, засилване на контрола по пристанищата и др.

На срещата присъстваха представители на Междубраншова организация АПРП БГ ФИШ д-р Йордан Георгиев, Николай Павлов, Местна инициативна рибарска група (МИРГ) – Бургас – Камено Русин Савов, МИРГ Поморие и кмета на Община Поморие Иван Алексиев, „Организация на производителите на черноморска мида“ (ОПЧМ) Велислав Вангелов, Сдружение „Клам Шелс“ ЕООД Боян Димов и Сдружение „Асоциация на рибарите, преработвателите и търговците на бяла пясъчна мида“ Дико Космов.

Освен дискусиите по различни теми, всички участници благодариха на доц. Стаматова за инициирането на срещата, която определиха като много полезна и призоваха за по-чести подобни инициативи в близко бъдеще.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви