Депутатите в социалната комисия в Народното събрание приеха промени в Кодекса на труда, с които въведоха брутна минимална заплата.

Така след приетото предложение на ГЕРБ вместо да е основна заплата, най-ниското възнаграждение в страната вече ще включва някои допълнителния плащания.

Ако гласуваният днес в комисия текст мине и в пленарна зала, това на практика ще направи най-ниското възнаграждение за страната различно за всеки служител според неговия стаж , като едновременно с това класът ще се отмени за хората, които получават минимална заплата.

По време на дебатите стана кристално ясно, че дори вносителите от ГЕРБ не са сигурни какво правят. От партията на Бойко Борисов смята, че в брутната заплата не влиза класа, но влизат личните осигуровки, а не участват тези за работодателя.

От „Продължаваме промяната“, които подкрепиха идеята разбират брутната заплата като включващата основната и всички допълнителни плащания с постоянен характер, включително класа.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува добавянето на „брутна“ към предложението. По думите ѝ така минималната работна заплата се бетонира и тя няма да се вдига през 2023 г.

„Вкараха в минималната заплата думата „брутна“, което означава, че много хора сега ще получат и по-малко от 710 лв.

В 850 лв. брутна минимална заплата влизат клас прослужено време, нощен труд, извънреден труд. Всичко това досега беше над минималната заплата“, обясни Нинова.

Деница Сачева от ГЕРБ коментира, че са се чули прекалено много разнопосочни мнения, че с предложението в Кодекса на труда, направено от тях, се залага механизъм за определяне на минималната работна заплата за в бъдеще.

Сачева добави, че брутната минимална работна заплата включва в себе си всички постоянни плащания, които се дават от работодателя, като извън тази брутна минимална работна заплата могат да бъдат договаряни и допълнителни социални придобивки.

Тя посочи, че в понятието влиза и клас прослужено време. Припомняме, че в пленарна зала вече минаха текстове, според които минималната работна заплата вече трябва да възлиза на не по-малко от 50% от средната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца.

Текстовете минаха и днес, като това означава, че минималната заплата се повишава с 20% – от 710 на 850 лева.

Правителството трябва да вкара в действие новата мярка още тази година, за да може минималната заплата за 2023 г. да се увеличи до предписания от парламента размер. С промените в кодекса същият принцип ще се прилага оттук-нататък за всяка календарна година.

Това ще става като размерът на минималното възнаграждение се актуализира в срок до 31 октомври на текущата година, за да бъде не по-малко от 50% от средната заплата за предходните 12 месеца.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви