Общинският съвет на Бургас прие новата идейна концепция на кмета Димитър Николов за цялостното развитие на Археологически и термален парк „Акве калиде – Бургаски минерални бани“.

Нейното реализиране ще превърне мястото в още по-атрактивна дестинация, а за проучвателната дейност на историческите обекти ще бъде създаден нов археологически кампус.

Кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че е направено детайлно проучване, което показа, че най-голяма запълняемост на хотелите има не на летните и зимните хотели, не на бизнес хотелите, а на тези, които са изградени на източници на минерална вода.

Ако ние стимулираме частния бизнес да инвестира в Минералните бани, то аз съм убеден, че те няма да сгрешат. Биха си възстановили инвестициите по-бързо, отколкото тези с хотели до плажовете или градските хотели. Това е бъдещето. Европа застарява. Все по-често се срещам със западни компании, които търсят възможност техни пенсионери да идват на по-ниски цени и по-добро обслужване, за да изграждат компекси, където да се грижат за тях. Искахме с минимални инвестиции, но с повече възможности да привлечем тези частни компании. Сега общинският малък спа комплекс е най-високо запълняем. Там сега се чака ред, за да влезе нов посетител. Особено в почивните дни. Приходите ни от там са изключително добри. Исках и освен вътрешен басейн да направим и външен. Това обаче означaва нови инвестиции и разходи“ , каза той.

Кметът призна, че е имал притеснение дали общинския комплекс в Минералните бани няма да се окаже воденичен камък на шията на общината. За радост той носи активи и добър имидж в туризма.

Искаме на тази малка територия да излъчим една провокация, защото там имаме развитие на археология, образование, качеството на минералната вода, антична медицина, храни, астрономия. Убеден съм, че няма да е далеч деня, когато частните предприемачи ще закупят терени, ще изградят модерни комплекси със спа хотели. Общината трябва да създаде условия, за да привлече частните капитали. Финансите ни не са много, но ще гледаме да се вместим в коридора на средства, които можем да си позволим. Убеден съм, че Минералните бани ще бъдат още по-привлекателно място за инвестиции. То вече представлява интерес и с малките инвестиции, които сме вложили“ , поясни още той.

Кметът Николов поясни, че също така барбекю зоните в Минералните бани ще бъдат модернизирани и ще се изградят детски кътове с образователна цел.

В бъдеще в археологическия парк ще бъде оформен цялостен туристически маршрут, който ще минава покрай отритите археологически структури на древния град. Това ще даде възможност на посетителите за близък достъп до находките от миналото. За по-голямо въздействие на обекта ще има художествено осветление. Видеонаблюдение ще гарантира сигурността и опазването на културното наследство.

Термалният парк попада във втората зона на Минералните бани. В миналото там са изградени два басейна с олимпийски размери. Изградената преди години инфраструктура позволява на мястото да се обособи модерен термален комплекс.

Близостта до гората прави мястото подходящо за отдих и за изнесени офиси за работа. Идеята е там да бъдат поставени 19 броя бунгала с капацитет за 60 души. За тях е предвиден самостоятелен паркинг, а система от алеи ще осигури достъп до отделните места в зоната.

В съседство на зоната с бунгалата ще бъде изградена многофункционална сграда за учебен археологически лагер. Той ще е база както за работещите на терен археолози в Акве калиде, така и за студенти по археология от цял свят.

Третата тематична зона в комплекса на Минералните бани е лесопаркът. В момента там има алеи, които са без настилка. Развлекателната част разполага с маси, бербекюта, детски съоръжения, игрища за минифутбол и волейбол.

Това пространство също ще бъде обновено като там ще бъдат поставени нови атракции като въжен парк, наблюдателни кули, нови детски площадки, подходяща паркова мебел, преместваеми обекти за търговия и хранене, открита сцена – амфитеатър, тоалетни, паркоместа, къмпинг за палатки, класна стая на открито, зона за демонстрационни земеделски дейности с антични култури и други.

Обединяването на отделните зони ще даде нов хоризонт за развитие на „Акве калиде – Бургаски минерални бани“. В него посетителите ще имат възможността да се докоснат до няколко епохи от човешката история и в същото време да прекарат приятно време в забавления сред природата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви