Не искайте от общината да изгражда всичко. Да изгражда хотелите, спа комплексите, големите термални плажове. Това не е работа на общината. Тя трябва да създаде условия.

Това каза кметът на Бургас Димитър Николов по време на днешната сесия на Общински съвет-Бургас.

Повод за думите му беше докладната за одобряване на идейна концепция за Археологически и термален парк „Акве Калиде – Бургаски минерални бани“.

Кметът даде като пример Тракия индустриална зона, която е със 100% частно участие. Той поясни, че пловдивските индустриални зони са един конгломерат от частни компании, без нито един процент в тях да е от Община Пловдив.

Няколко големи частни компании са се обединили, изкупили са терени и започнаха да правят Тракия индустриална зона.

Не е работа на Община Бургас да прави индустриален и логистичен парк. Не е работа на Община Бургас да разработва фази за развитието им. Не е работа на Община Бургас да разработва голямата индустриална зона в Равнец. Но като няма кой!? Това е работа на частният капитал, защото той е по-гъвкав и иновативен. 10 години съм молил големите бургаските предприемачи и строителни компании да се ориентират в този бизнес за изграждане на индустриални зони, защото той е перспективен. Това е една прекрасна рентиерска услуга. В Бургас обаче бизнеса е да строим апартаменти. Понеже нямаше кой, то ни тръгнахме да изграждаме логистичния парк. Той не е съвършен, но все пак е нещо и който инвеститор дойде, то можем да му предложим терен с газ, ток и канализация„, заяви още кметът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви