БСП ще сезира КС, ако няма вето на договора за оръжието
БСП ще сезира КС, ако няма вето на договора за оръжието

БСП ще сезира Конституционния съд, ако президентът не наложи вето на договора за доставяне на оръжие от България за Украйна. Това каза пред репортери в Кюстендил, където има среща с актива от общината, лидерът на червените Корнелия Нинова. Тя не скри, че е оптимист за съставяне на правителство с третия мандат. Но отказа да прогнозира евентуалната коалиция, която би могла да се сформира.

И Корнелия Нинова, и Борислав Гуцанов, които дойдоха на срещата с местния актив на БСП в Кюстендил, са категорични, че България не бива да предоставя оръжие на Украйна:

„Първият вариант е президентът да го спре и да върне закона и да се преосмисли в парламента това решение. Защото президентът многократно е правил изявления, че това би ни въвлякло във война – лично той ги е правил. А сега се оказа, че неговият служебен кабинет и неговият министър на отбраната е подписал този договор.

Ако президентът не наложи (вето), ние ще започнем организация за Конституционния съд, решението е противоконституционно и се радвам, че много конституционалисти, колеги юристи се изказаха – заради следното: В договорът, който е подписан, пише, че оттук-нататък Министерският съвет може самостоятелно, на закрито заседание, да променя списъка на оръжията или боеприпасите, които се доставят, да променя условията по договора.

Международните договори не могат да се променят от МС, те трябва да минат на ратификация в Народното събрание задължително. Това е тотално нарушение на Конституцията. Аз съм сигурна, че това ще бъде отменено.

По-добре да го спрем навреме, защото представете си, че тръгне този договор и след това Конституционният съд се произнесе, че е противоконституционен след 2-3 месеца. По-добре сега да се спре и се надявам Радев да прояви разум“, каза Корнелия Нинова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви