Областният председател на Движение България на граждани Живко Табаков и Николай Стоилов, юрист и икономист, входират сигнал за „етапните“ фактури  на EVN. Той ще бъде подаден към Комисията по енергетика към Народното събрание, както и към КЕВР и КЗП.

Към двамата са получени множество сигнали, че от месен ноември към консумираната електроенергия потребителите на промишлен ток получават и още една фактура, определена като „етапна“, като и двете фактури са от една и съща дата.

Двамата разбират, че от EVN въвеждат едностранно етапна фактура, която представлява 50% от предходната фактура на клиенти с промишлено електричество. Сумата щяла да бъде възстановена следващият месец, но отново ще трябвало да се плати нова етапна фактура.

Проблемът засяга потребителите на стопански ток. Това не са само бизнеса и малки фирми, но и много семейства, които живеят в сгради, които нямат Акт 16. При тежката зима, която е сега, то за тях ще е непосилно авансовото плащане. Сигналът не е само регионален, защото EVN обхваща 1/3 от територията на България. Няма как да не очакваме и активност от народните представители от Бургаска област. Кредитираме в аванс едно дружество“,  каза Живко Табаков.

Стоилов посочи, че причината за този сигнал са негативната реакция на много хора за ескалиращата практика на EVN за авансовите вноски.

Всичко започна от пролетта, когато бяха засегнати големите консуматори. От 2 месеца обаче тази практика се разпростира и върху физически лица. Това се отнася за хора, които са в сгради, невъведени в експлоатация, както и социални домове. Те са принудени да използват ток за стопански цели. Сега EVN ги фактурира половината от предполагаемото потребление за следващия месец. Как точно го мерят не е ясно. Това нещо EVN са го замаскирали под форма на „или взимаш, или се спасяваш“. Изпращат се предупредителни писма, в които се пише, че човек може да си смени доставчика, но това не е нито лесно, нито приятно. Нашето становище е, че на никой не трябва да бъдат налагани насилствени договорни условия, още повече когато доставчика е поставен в монополно положение“ , поясни той.

Направената проверка от Табаков и Стоилов сочи, че EVN е единствен доставчик предприел подобна стъпка в тази „схема за двойно плащане“. Според тях по този начин се ощетяват не само промишлените, търговските и социалните обекти, но и домовете на много жители в Югоизточна България.

Табаков и Стоилов намират мярката за „кредитирането“ за порочна, тъй като не е обоснована по никакъв начин. Двамата настояват Комисията по енергетика към НС, КЕВР и КЗП да предприемат действия, ограничаващи тези дейтсвия на EVN.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви