Продължаваме промяната“ можеха да имат всичко, за което се борят, ако заедно с „Демократична България“ се бяха коалирали с ГЕРБ в рамките на първия мандат и усилията на контактната група, оглавявана от Росен Плевнелиев и Соломон Паси. Това заяви пред БНТ Росен Плевнелиев, президент на България за периода 2012-2017.

Според него са необходими промени в Конституцията, с които да се премахне съществуването на служебно правителство.

Това е вреден институт, който къса институционалната нишка в държавата и от тази гледна точка имате ефекта на изчегъртване на всеки три месеца, посочи той.

По думи на Плевнелиев при формирането на контактната група за формиране на мнозинство в рамките на първия мандат лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е дал пълен картбланш. Това означавало, че ако „Продължаваме промяната“ са искали, са можели да имат свой премиер, а главният прокурор е нямало да се казва Иван Гешев.

„Такова чудо в политиката не е имало досега – тази стена от пропаганда и липса на логика. Ударихме се в стена на липса на елементарна логика на политическите действия. Новото поколение български политици сякаш не ни разбират и гледат на нещата по друг начин. Тези вълшебни за нас думички, като надграждане, прогрес, мъдрост, да се поучиш от предишното поколение – лошото да подобриш, доброто да надградиш – няма такова нещо“, обобщи той.

По негови думи има чисто пропагандни опорни точки и в еманацията на всичко това е „Продължаваме промяната“.

Превнелиев смята, че „Демократична България“ са били по-склонни, но винаги са поставяли условието – „Да, обаче ПП…ако те не направят крачка, и ние няма да направим“.

„Казваме на всички – изпускаме последния влак за еврозоната, ако не влезем, държавата изпада. Ставаме бананова република…“Шенген, правосъдната реформа – искате ли ги?“ – „Да!“ – „Дайте да ги направим!“ – „Ама не може с ГЕРБ. Никога и нищо с ГЕРБ“, разкритикува Плевнелиев.

Той предупреди, че България изпуска последния влак, с който може да постигне пълна европейска интеграция, и има голяма опасност да попадне в геополитическа изолация. По тази причина призова към единство по основните приоритети – доброто име и репутация на България, надграждане, а не насилване на Конституцията и евроинтеграцията.

„Представете си вариант, в който Румъния влезе в Шенген, а ние – не. Ето това е геополитическа изолация – като някакъв буфер, през който влизат мигранти и затворени откъм Дунава. Дотам сме“, заключи Плевнелиев.

По негови думи ПП е създадена в условия на зависимости от президента Румен Радев, които трябва да се обяснят на обществото.

Той определи държавния глава като популист и го призова за извинение заради участието му при влизането на „Продължаваме промяната“ във властта.

„Кога е постъпил правилно президентът Радев – когато ги е представил като най-доброто, или когато ги нарече шарлатания?“, запита Плевнелиев.

„Като е казал шарлатания, да обясни какво се случва там, защо така ги е нарекъл. Тази дума за мен е „едно си казал, друго си вършил, тежка форма на липса на интегритет“. Защото, ако си демократ, спазваш върховенството на закона“, подчерта той.

Според Плевнелиев думата на 2022 г. е „разделение“.

“ Една година, в която България изглеждаше като тъмен балкански субект, като бананова република с липса на воля да решим най-важната от всички кризи – политическата“, обобщи той.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви