Пръчки за хранене
Пръчки за хранене

Пръчките за хранене са незаменим прибор за консумирането на азиатска храна. За едни боравенето с тях е детска игра, за други е трудно за придобиване умение.

Широко разпространен факт е, че клечките за храна произхождат от Азия, но знаете ли от къде точно и защо? Тази скромна алтернатива на вилиците и ножа съществува от столетия, но знаете ли как се е превърнала в основния прибор за хранене в Азия?

Днес ще ви разкажем.

Първото доказателство за съществуването им
Пръчиците за хранене са изобретени преди повече от 5000 години в Китай и от самото начало са се използвали като кухненски прибори.

Най-ранната им форма, която се е използвала в Китай, била изработена от дърво. Смята се, че оригиналните пръчици за хранене са били тънки и се използвали за прихващане на храна от съд за готвене.

Но готвенето ставало все по-креативно, пърженето все по-популярно и материалът на пръчките за хранене се променил. Доказателства за това са открити в разкопки на руините Ин в провинция Хънан в Китай.

Мястото е познато с най-ранните открити форми на китайска писменост и с първите метални пръчки за хранене. Това били бронзови пръчици, открити в гробниците на този археологически обект.

Ползата от използването на метални пръчици за хранене била във възможността да се бръкне дълбоко във врящи съдове с вода и масло.

Употребата на пръчките за хранене

Около 400 г. сл. Хр. хората започнали да използват пръчките за хранене. По това време в Китай имало недостиг на храна заради бейби бум, така че готвачите трябвало да проявяват креативност в готвенето.

Недостигът на дърва за паленето на огън накарал готвачите да експериментират, като нарязват храната на малки парченца. Колкото по-малки били парченцата, толкова по-бързо щели да се сготвят. По този начин те хем осигурявали прехраната на населението, хем спестявали дърва за огрев.

Храната на малки хапки на практика обезсмислила ножовете. По този начин се появила и идеята за употребата на пръчките като прибор за хранене.

Еволюцията на пръчките за хранене
Различните нации са развили разнообразни характеристики на пръчките за хранене. Смята се, че в Китай пръчките за хранене станали популярни по времето, когато живял и проповядвал Конфуций.

В този период според ученията му ножовете не били позволени на масата, тъй като напомняли за насилие и клане. Смята се, че това е повлияло за по-заоблената форма на китайските пръчици за хранене.

Около 500 г. сл. Хр. пръчките пристигнали и в други части на Азия като Япония, Виетнам и Корея. Всяка една страна дала нещо от себе си в дизайна им.

Например в Япония тези прибори първоначално били използвани само в религиозни церемонии.

Те били направени от едно парче бамбук, разделено на две, като двете части били съединени в горната част, наподобяващи пинсети. Освен това мъжките пръчици били с около 2 см и половина по-дълги от женските.

В други страни били използвани алтернативни материали като нефрит, слонова кост, месинг и корали.

Митове за пръчките за хранене
По време на китайската династическа ера сребърните пръчки за хранене били използвани, за да установяват наличието на отрова. Теорията била, че, ако храната е отровена, пръчиците ще станат черни. Това обаче не бил надежден метод.

Среброто не променя цвета си, ако установи контакт с цианид или арсен, но може да реагира, ако е изложено на водороден сулфид, който се намира в чесъна, лука и развалените яйца.

През вековете назад пръчките за хранене били свързвани с редица други митове.

В някои азиатски култури се смята, че ще изпуснеш самолет или кораб, ако използваш неравен чифт пръчици.

Корейците пък вярват, че, колкото по-близо държиш пръчките до върха, толкова по-дълго ще останеш ерген.

Ползи от използването на пръчки за хранене
Независимо дали вярвате или не, има много ползи за здравето от използването на пръчки за хранене.

Смята се, че употребата им подобрява паметта. Това може да се свърже с факта, че, когато използвате пръчките правилно, цели 50 мускула в тялото ви участват в движението.

Концентрацията и прецизността, които съпътстват използването на пръчки за хранене, влияят положително на мозъка.

Освен това действие изисква търпение и умение, което може да е предизвикателство, когато сте много гладни!

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви