Синдикати и бизнес почват пазарлък за заплатите
Синдикати и бизнес почват пазарлък за заплатите

Синдикати и бизнес започват обсъждането на проекта на правителството. Той е за вдигане на минималната работна заплата от 1 януари догодина от 710 на 770 лева.

За днес е насрочено онлайн заседание на Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество. На него социалните партньори ще представят становищата си.

От КНСБ вече разпространиха остра позиция. В  нея дават негативна оценка на предложението на правителството за това увеличение.

С проекта на правителството се определя минималната часова работна заплата от 4,66 лв. при продължителност на работното време 8 часа. И при 5-дневна работна седмица.

Според доклада на служебния вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров към проекта, изпратен до бизнеса и синдикати, определената стойност на най-ниското възнаграждение за догодина е в съответствие с Директивата относно адекватните минимални заплати в Европейския съюз и индикативните стойности, заложени в нея. И се посочва, че средногодишно съотношението между минималната заплата от 770 лв. към средната за 2021 г. е приблизително 50%.

Посочва се още, че при определянето на размер от 770 лв. от 1 януари 2023 г. са отчетени реалните параметри на макроикономическата среда, възможностите на държавния бюджет и на фирмените финанси.

От КНСБ остро реагираха на доклада на Лазар Лазаров. Те заявиха, че този доклад е писан с цел да не се вдигне минималната заплата на 850 лв. А не да се даде обективна оценка на нейното състояние.

В началото на месеца размерът от 850 лева беше приет на първо четене от депутатите с промени в Кодекса на труда.

Представители на работодателските организации са против размер от 850 лева, като един от основните им аргументи е, че брутната минимална заплата е с 11% по-висока, защото трябва към законово-установената стойност да се добавят и доплащанията за трудов стаж и професионален опит.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви