Радев: ГЕРБ разчита на амнезията
Радев: ГЕРБ разчита на амнезията

В коментар по повод неререализирания първи проучвателен мандат за сформиране на правителство и проектокабинетът „Габровски“, предложен от номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС и отхвърлен от парламента днес, президентът Румен Радев каза, че според него партията е заложила на амнезията след 12 години управление. Държавният глава заяви това на влизане за срещата на високо равнище ЕС – АСЕАН в Брюксел.

Запитан как ще коментира изявленията на част от опозицията, че това правителство е било тристранна коалиция между него, Борисов и Пеевски, той отговори: „Не се меся в състава на чужди правителства, нито дължа някакви обяснения. Ако това е логиката, не е лошо човек първо да се замисли за думите, които произнася. По тази логика – от редовното правителство на г-н Петков има министър, който е министър и в правителството на Габровски. Това означава ли, че това е правителство, как го казахте: Борисов, Петков, Пеевски и т.н.

По повод наложеното от него вето върху Изборния кодекс Радев подчерта, че машинното гласуване е преодоляло недействителните бюлетини. И значително е намалило контролирания вот.

Този кодекс допуска и разкриването на тайната на вота, каза държавният глава:

„Машинното гласуване преодоля един от големите недостатъци на нашия изборен процес – недействителните бюлетини. Спомогна значително да се намали и контролираният вот. Затова не мога да приема, че с този закон на практика се променя характеристиката на машинното гласуване.То вече не е алтернатива на гласуването с хартиена бюлетина, на практика е също гласуване с хартиена бюлетина, само че тя не е отпечатана вече от печатницата на БНБ, а от принтера на машината. Не мога да приема, че поставят партиите при различни условия – тоест само над 4%, които са преодолели бариерата, имат достъп до машинния код.

Този закон допуска и разкриване на тайната на вота. Нека си представим, че в една секция само един от избирателите гласува с машина или с хартиена бюлетина. Възможна ли е тази хипотеза? Възможна е. Това означава, че тайната на неговия вот ще бъде разкрита. Не мога също така да допусна, че се стеснява участието на организацията на българите зад граница в изборния процес с този закон. И най-вече, че от нашия правен мир изчезва понятието дистанционно електронно гласуване. То беше задраскано“, коментира Румен Радев.

Запитан кой ще победи на футболното първенство, президентът отговори, че това е по-трудно да се каже, отколкото кое ще бъде следващото българско правителство.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви