Радев ще приеме Габровски
Радев ще приеме Габровски

Президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател Николай Габровски. Той бе посочен от най-голямата по численост в 48-ото Народно събрание парламентарна група – на ГЕРБ-СДС. На него, съгласно конституционната процедура, връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент. Срещата ще започне в 10:30 часа, на „Дондуков“ 2.

След получаване на папката президентът Радев я входира в деловодството на Народното събрание, като очакванията са проектокабинетът да бъде гласуван от депутатите в сряда или четвъртък.

Засега против са се обявили парламентарните групи на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „Възраждане“ и „БСП за България“. След изключването на Явор Божанков от редиците на социалистите, четирите парламентарни групи разполагат със 124 депутати. Това означава, че ако във вторник ДПС подкрепи кабинет на Габровски, той може да мине през гласуване само при намален кворум в залата. От средите на ГЕРБ се прокрадна и друга алтернатива – тайно гласуване.

Николай Габровски вече заяви, че е готов със състава на кабинета, но все още не се съобщава нито едно от имената в списъка с посочените министри. В публичното пространство изтече единствено името на Драгомир Заков като потенциален външен министър. Той е бивш посланик на България в НАТО и министър на отбраната в правителството на „Продължаваме промяната“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви