Бургас изгуби едно от големите си имена в областта на архитектурата. Напусна ни арх. Дунка Герганова, която през дългия си професионален път проектира важни сгради в морския град и спомогна за запазването на много архитектурни паметници.

Арх. Дунка Герганова е родена на 2 август 1931 година. Носител е на отличието „Ключът от кулата“ на Община Бургас за принос за развитието на архитектурата и опазването на паметниците в град Бургас.

Тя има богата и разнообразна професионална кариера, заемайки различни длъжности. Извършила е реставрации на църкви и знакови сгради в различни градове в страната. Проектирала е множество сгради с обществено и културно значение.

Автор е на редица публикации и книги в сферата на архитектурата. Носител е на орден „Кирил и Методий“ – първа степен, „Златен Капител“ от САБ – 2011 г. и други.

„Това е една от личностите на Бургас, оставила ясна диря в развитието на нашия град. През своята професионална кариера тя направи много за запазване на различни архитектурни паметници. Проектира много сгради в Бургас, които и днес имат своята важна роля в обществения живот на морския град.

Архитект Дунка Герганова бе човек, който гореше от любов към професията си, като продължи да я практикува активно дълги години след своето пенсиониране. Плод на нейния труд са няколко книги и стотици статии.

Ще я помним винаги с изключителния ѝ професионализъм и нейната доброта. Поклон пред светлата ѝ памет.“, каза по повод кончината на арх. Герганова кметът Димитър Николов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви