Кои са най-старите модели на пазара?
Кои са най-старите модели на пазара?

Каква е средната възраст на моделите автомобили, предлагани от производителите в днешни дни? Или: кои са най-старите модели на пазара? Отговор на този въпрос дава италианското издание Motor1. Проучването обхваща 705 налични модела от 30 производителя по целия свят и показва, че не всички играчи на световния пазар подновяват колите си с еднаква честота. Анализът изключва повечето китайски автомобилни производители.

Методиката на изчисляване на средната възраст на автомобила се извършва чрез отчитане на времевата разлика между началото на декември и деня, в който производственият автомобил е бил официално представен. Изчислението изключва фейслифт, рестайлинг и всякакъв вид актуализации, различни от въвеждането на ново поколение.

Ребрандирането също не се взема под внимание. Например, третото поколение Chevrolet Montana, представено миналата седмица, е най-младата кола досега. На другия полюс е Лада 4×4 или оригиналната Niva, представена през април 1977 г. и все още налична.

Както може да се очаква, Лада е автомобилният производител с най-старата продуктова гама. Средната възраст на тези руски автомобили е 18,9 години. Въпреки тласъка, даден през последните години от бившия собственик Renault, Лада исторически страда от руската бюрокрация, липса на иновации и силна зависимост от местния пазар.

Изненадващо обаче Tesla се класира на второ място със средно 7,8 години за своите четири налични в момента модела. Tesla Model S беше представен за първи път през март 2009 г. последван от Model X през септември 2015 г. Най-новият продукт е Model Y, който е актуален от март 2019 г. Tesla е лидер в света на електрическите превозни средства и се очаква да запише рекордни продажби до края на тази година. Но не следва индустриалната практика за пускане на ново поколение на всеки 6-8 години. Model S е доста стар, особено в сравнение с по-новите Porsche Tycan, ercedes EQE или NIO ET7.

А кои са сред „по-младата продукция“?

В тази класация водят японската Isuzu и китайските Xpeng и NIO. Isuzu има средно 2,6 години, тъй като единствените й две пътнически коли – D-Max и MU-X, наскоро бяха обновени. Xpeng е достатъчно близо с 4 модела и NIO с 6 налични модела.

Други производители с млада продуктова гама включват Subaru, Honda и Hyundai-Kia. Сред европейците водят McLaren и Ferrari, следвани от Mercedes-Benz, BMW и Aston Martin. Stellantis, от друга страна, има най-висок среден резултат с 5,5 години.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви