Депутати ще слушат премиер и министри
Депутати ще слушат премиер и министри

С изслушване на Гълъб Донев за отказания ни прием в Шенгенското пространство ще започнат работата си днес нашите депутати.

Втора точка в програмата им е изслушване на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков относно строителството и напредъка на трансевропейския транспортен коридор в участъка Видин – Кулата, магистрала „Хемус“ и магистрала „Черно море“.

Служебният министър-председател Гълъб Донев и министър Иван Шишков ще участват и в редовния парламентарен контрол. Към премиера има два въпроса, а към регионалния министър – 28.
Гълъб Донев ще отговоря за средствата, които бюджетът е осигурил за нормалното функциониране на дипломатическата служби, и за дейностите от национално значение, извършвани на граничен пункт „Капитан Андреево“.

Още 7 министри ще отговарят в рамките на контрола. Сред тях с най-много въпроси са министърът на културата Велислав Минеков – 9, и министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова – 6.

Възможно е като точка в дневния ред да бъде включено и обсъждане на доклада, изготвен от Министерство на отбраната, за военната помощ, която можем да осигурим на Украйна. Докладът е засекретен.

Според предварителна информация от министър Димитър Стоянов включеното в него е поискано от Киев и няма да компрометира способностите на Българската армия.

Вчера депутати от комисиите по отбрана и външна политика подкрепиха с допълнения предложението на служебното правителство.

След заседанието на комисиите по външна политика и по отбрана служебният министър на отбраната Димитър Стоянов каза, че в списъка са „топ три“ на исканото от Украйна въоръжение.

„Въоръжението, което ще бъде предоставено на Украйна, е в съответствие с моя консервативен подход, за което обявих. Въоръжението е такова, че е в топ три от приоритетите на украинската армия, украинската държава.

Защо казвам топ три – защото имаме писмо, в което ни е казало кое е най-належащо за украинската армия. Там сме се и съсредоточили“, каза министърът.

Той обясни, че транспортът на военната помощ ще бъде комбиниран.

„Ще изчакаме да излезе и указът на президента, тъй като е международен договор. Трябва да излезе до края на другата седмица най-късно. Тогава ще бъде извозено и оборудването, като има предявени приоритети от украинска страна“, каза още Димитър Стоянов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви