Габровски и днес ще търси подкрепа
Габровски и днес ще търси подкрепа

Днес продължават срещите на номинирания за премиер от ГЕРБ проф. Николай Габровски в търсене на парламентарна подкрепа за редовно правителство. Покани са отправени към „Продължаваме промяната“, ДПС и „Възраждане“. Очаква се и днес по време на срещите кандидатът за премиер на ГЕРБ проф. Николай Габровски да представи визията си за съставяне на кабинет и да очертае приоритетите си.

Вчера по време на срещите с ДБ, БСП и „Български възход“ Николай Габровски посочи основните задачи за прозрачно антикорупционно законодателство, Планът за възстановяване и устойчивост, България в Шенген и в еврозоната и енергийна независимост.

Проф. Николай Габровски потвърди, че през почивните дни ще бъде предоставена проектопрограма с ключовите приоритети. „Може да се каже, че това е една краткосрочна програма за излизане от кризата, в която ще бъдат поставени няколко основни задачи, предполагам, че ще бъдат 5 или 6 основни задачи, част от които изброих преди малко, които ще дадат една сигурност, че какъвто и да е екипът, той следва този път, който е указан“.

Николай Габровски получи отказ от ДБ и БСП за подкрепа на правителство с първия мандат, а „Български възход“ даде подкрепата си,

като изцяло потвърди вижданията на Габровски, че нови предсрочни избори ще блокират държавата и че страната ни се нуждае от редовен кабинет.

Очаква се днес и останалите три парламентарни групи – „Продължаваме промяната“, ДПС и „Възраждане“ да уважат поканата на проф. Габровски за среща, макар от ПП да не са заявили официално дали ще отидат, а само отправиха препоръка:

„Да се фокусира върху партиите, които биха осигурили подкрепа за един евентуален кабинет. След това с удоволствие ще седнем да обсъждаме 16-те политики, които ние ще подкрепим като опозиция“, коментира съпредседателят Асен Василев.

А лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов отново заяви, че единственият мандат, който ще подкрепят, е този на партията му.

В понеделник, 12 декември, номинираният за премиер от ГЕРБ проф. Николай Габровски трябва да информира държавния глава дали мандатът е изпълнен. Ако отговорът е положителен, ще бъдат връчени проектокабинет и структура на правителство.

Проф. Николай Габровски вече обяви, че екипът, който ще предложи ще е предимно от експерти, отдалечени от партийните централи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви