Депутатите искат и необлагаемите приходи да се декларират
Депутатите искат и необлагаемите приходи да се декларират

Депутатите от бюджетната комисия одобриха необлагаемите доходи също да се регистрират в НАП. Задължение да подава информация ще има платецът им. А получателят ще има право по свое желание да направи проверка на истинността на подадените данни. И – евентуално да въведе корекция.

Промяната е направена на второ четене в Закона за доходите на физическите лица. Предстои да бъде обсъдена и в пленарната зала на Народното събрание.

Промяната е по предложение на Министерството на финансите, макар че бе припозната от Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС.

Заместник-министър Людмила Петкова обясни целите на мярката: „Първата цел е да може да се подпомагат най-уязвимите лица и домакинства.

Втората цел обаче, която изобщо не е пренебрегване и тя може би има и по-голям фискален ефект, е НАП да има информация за всички доходи на лицата – той е спечелил от хазарт, другият е получил 100 хиляди рента. Тогава, като има информацията, може много бързо да се направи проверката кой откъде има доходи. И как си е придобил имуществото“.

Въпреки че депутатите от ДПС подкрепят изсветляването на доходите и таргетирането на подпомагането, когато има необходимост от това, председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов изрази резерви към възможността за прилагане на текстовете:

„Когато физическо лице спечели четворка от тотото, Българският спортен тотализатор е задължен по новия закон, като платец на дохода, да изпрати информация. И как ще стане това на практика?“

„Ако става въпрос за Българския спортен тотализатор, аз ви гарантирам, че те имат база данни, в която знаят, че това е изплатено на лицето хикс. Няма как да нямат база данни и той се подписва, че ги е получил“. Това отговори Асен Василев от „Продължаваме промяната“.

Необлагаемите доходи, които се изплащат от държавата – например социални помощи и пенсии, ще се подават автоматично към приходната агенция. От бизнеса обаче изразиха притеснение, че ще се създадат допълнителни административни трудности.

Според нас, това означава просто да се назначат нови чиновници.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви