Полша получава от САЩ танкове
Полша получава от САЩ танкове

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на Полша на 116 танка M1A1 „Ейбрамс“ и друго оборудване на стойност до 3,75 милиарда долара. Това предаде БТА. Преди няколко месеца Полша получи разрешение да закупи 250 танка M1A2 на същия производител – „Дженерал дайнамикс“.

Сега Полша ще може да избере да закупи комбинация от двете версии на танка. Тъй като тя се стреми да модернизира армията си и да се приспособи към новите геополитически реалности след нахлуването на Русия в Украйна. Това отбелязва Ройтерс.

Пакетът включва машини за възстановяване на излезли от строя танкове, осем мостопоставачи, както и други машини. Освен това ще бъдат предоставени хиляди единици модерни боеприпаси, включително бронебойни снаряди, резервни части и техническа поддръжка. Информацията е на министерството на отбраната на САЩ.

Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността към Пентагона уведоми Конгреса за възможната продажба снощи. Въпреки одобрението на Държавния департамент, уведомлението не означава, че е подписан договор или че преговорите са приключили, посочва Ройтерс.

Междувременно полският министър на отбраната Мариуш Блашчак съобщи, че страната ще приеме зенитни комплекси „Пейтриът“ от Германия. Въпреки че по-рано призова Берлин да ги изпрати на Украйна, предаде БТА.

„След разговор с германския министър на отбраната с разочарование приех решението да бъде отказана подкрепа на Украйна“, каза Блашчак в Туитър.

Говорител на германското министерство на отбраната посочи, че двете страни са имали „добра дискусия по офертата на Германия за разполагане на германски системи „Пейтриът“ в Полша и са постигнали принципно съгласие“.

Той добавил пред АФП, че сега на техническо ниво се обсъжда възможното местоположение за разполагане и необходима инфраструктура.

Берлин предложи на Варшава разполагане на произведените в САЩ системи „Пейтриът“ след експлозия с две жертви в полско село, като се смята, че това е станало в резултат на заблудена ракета на противовъздушната отбрана на Украйна.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви