Депутати искат да управляват
Депутати искат да управляват "Лукойл"

Депутати от Комисията по икономика в парламента поискаха държавен надзор на „Лукойл Нефтохим“ – Бургас. Законопроектът беше гласуван на първо четене в комисията. Целта: защита на националната сигурност при извънредни обстоятелства като прекъсване на доставките или спиране на производството.

Проектопредложението предвижда надзор над целия сектор „Петрол и петролни продукти“. Той ще се осъществява от управител, назначен от министъра на икономиката при преценка на необходимостта от консултативния съвет на министерството. Това обясни вносителят на законопроекта и председател на Комисията Мартин димитров.

„Става дума само за оперативно управление. Този търговски управител се назначава за определен срок – 6 месеца. Като този срок може да бъде удължен еднократно – пак за 6 месеца“.

Министърът на икономиката Никола Стоянов подкрепи предложението. „Искам да подчертая, че (става дума) за принцип, не е конкретно насочено към някоя компания. Смятаме, че рискът да се случат такива събития и да използваме тази опция е малък. Въпреки това смятам, че трябва да имаме инструментариума да реагираме в различни ситуации“.

Остро възражение дойде от Румен Гечев от БСП, който видя риск за националния интерес. „С това решение ние всъщност казваме на собственика – добър ден, благодаря ви за собствеността. Ние ще я управляваме известно време, ако се наложи. Руската страна, без да е взела решение за другите страни, може да реши – вие влизате в нашата собственост да я управлявате. Ние ще ви спрем доставките на петрол“.

Законопроектът бе приет с уговорката за промени в рамките на две седмици до второто гласуване от депутати в комисията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви