Икона пристанище

Изложба иконопис беше открита във фоайето на „Магазия 1” в Зоната за свободен достъп на Пристанище Бургас  по случай деня на Свети Николай Чудотворец.

Иконописецът Тошко Вачев прие поканата на ръководството на порта и представи 40 избрани икони по повод празника на града, като централно място сред тях бе образът на покровителя Свети Николай.

Експозицията беше открита съвместно от изпълнителния директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов и автора на изложбата Тошко Вачев.

„Аз съм дете на пристанището. Роден съм в Кулата на фаропазача, детството ми е преминало в порта и за мен Никулден е свят празник!”, сподели авторът на изложбата и допълни, че при откриването на всяка своя изложба дарява икона.

Той дари нарочно изписана икона на покровителя на Бургас Свети Николай на директора на пристанището с пожелание светецът да закриля всички работещи в порта. Изпълнителният директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Димов поздрави присъстващите за празника на града.

Пожела здраве и благополучие на работещите и на всички, които носят Бургас и бургаския дух в сърцето си. От името на ръководството на порта той връчи благодарствен плакет на Тошко Вачев с признателност за активната му дейност и всеотдайност при реализирането на съвместни проекти.

Димов сподели, че от днес иконата на Свети Николай ще краси административната сграда и ще попълни колекцията на пристанището от дарени художествени произведения.

Гражданите и гостите на Бургас избрали да посетят пристанището в празничния ден имаха възможност да вкусят от обредния Никулденски курбан, който по традиция се раздава за здраве и да разгледат Фрегатата „Верни” на ВМС.

Точно в 13:00 часа в акваторията на бургаското пристанище прозвучаха корабни сирени – специален морски Никулденски поздрав. Ръководството на „Пристанище Бургас” ЕАД отправя благопожелания, към всички които почитат Свети Николай Чудотворец и на 6-ти декември отбелязват личен или професионален празник:

Честит празник, Бургас!

В деня на нашия закрилник Свети Николай Чудотворец Ви желаем здраве и благоденствие! На всички, които честват своя професионален празник пожелаваме успехи! Нека Свети Николай бди над нашите съграждани, партньори и приятели! Да ни пази  от житейските стихии и да ни превежда през изпитанията!  Добруване и просперитет на нашия град! Бъдете благословени!

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви