През последните две години светът се промени и в края на една турбулентна година ни се иска да вярваме, че 2023 ще донесе спокойствие – а защо не и едно по-зареждащо бъдеще.

Със сигурност повечето от нас са готови за по-енергично (в положителния смисъл) ежедневие и са решени да наваксат пропуснатото време.

Явно и от Pantone Color Institute усещат вълнението, ето защо цветът на 2023 година ще се нарича Viva Magenta. Нюансът представлява устойчивостта, оптимизмът и креативността, която се надяваме да открием през следващите 12 месеца.

Но също така в него са закодирани взаимодействието между реалния и виртуалния свят, което ще става все по-уместно с нарастването на метавселената.

Viva Magenta е вдъхновен отчасти от едно сравнително неизвестно насекомо, което обаче неволно присъства в живота ни. Става въпрос за бръмбара кохинил, който има поразителен цвят и често се слива със сходни по разцветка цветя и плодове. Докато други видове са изчезнали, кохинилът е оцелял в продължение на хилядолетия, предлагайки упорито красивия си нюанс на света.

Благодарение на кохинила светът познава веществото кармин, което е един от най-популярните естествени оцветители. Имено той е отговорен за атрактивния вид на някои сладка, напитки и козметични продукти.

Лори Пресман, вицепрезидент на Pantone Color Institute, говори за насекомото с интерес: „Тази закалена черупка говори за смелост и безстрашие, които много от нас придобиха през последните две години“.

Pantone започнаха проучването си за нов нюанс още през март тази година, опитвайки се да се справят с духа на времето от световните събития и тенденции на пазара. Пресман казва, че бързо стана ясно, че краят на пандемията и психологическото въздействие, което имаше върху нас, бяха основната тема.

„Всички признаха, че живеем в много нетрадиционно време“, казва тя. „Чувството е сякаш след няколко години сме преживели десетилетия, като се има предвид дълбоката промяна, която се е случила.“

Както обикновено, около цвета вече се завъртяха няколко модни колекции, а се смята, че това е разцветка, предпочитана и от дигиталния свят – особено във видеоигрите.

hicomm.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви