Морето е заключено

Никулден е голям ден в Черноморец. Жителите му празнуват Св. Никола като свой патрон и днес там е празник на града. Той започна с тържествена света литургия в храма „Св. Никола“, отслужена от отец Стилиян.

Отец Стилиян отслужи Литургия

Освен многото граждани, присъстваха кметът на община Созопол Тихомир Янакиев, кметът на Черноморец Росен Деспов, председателя на общинския съвет Георги Пинелов, зам. кметове и общински съветници, както и командирът на Военноморска база Бургас Капитан първи ранг Петър Петров и командирът на военна база Атия Капитан Трети ранг Калоян Попов.

Официалните гости

В храма имаше и много украински граждани, които са намерили убежище в Черноморец. Хоругвите бяха носени от украински деца, а една от иконите – от украинец.

Шествието стигна до пристанището

От храма, през шпалир от моряци от военна база Атия, тръгна шествие до пристанището. Там отец Стилиян благослови моряците и всички почетоха с минута мълчание загиналите им колеги.

Минута мълчание за загиналите моряци

Черноморец е единственото място, където се извършва един специален ритуал два пъти в годината. Свещеникът предаде ключа от морето на кмета Росен Деспов и обяви: „Морето е заключено!“. Това означава, че се слага край на риболова. То ще бъде отключено отново на 9 май, когато се чества Летен Никулден.

Ключът за морето

Отец Стилиян, официалните гости, моряци и граждани се качиха на военен катер, който ги отведе до паметника на загиналите моряци.

Цветя за загиналите моряци

Там бяха хвърлени венци и цветя и беше отдадена почит на загиналите моряци и рибари.

Почит за загиналите

Празникът продължи с раздаване на курбан в храма. Много жители на Черноморец посрещат специалния ден и на пристанището с чаша вино и риба, както повелява традицията.

Черноморец празнува

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви