Главният прокурор в Х ага е против създаването на тиубналу
Главният прокурор в Х ага е против създаването на тиубнал

Главният прокурор на Международния наказателен съд (МНС) се обяви против плана на ЕС за специализиран трибунал. Според замисъла, той трябваше да разследва дали са извършени военни престъпления в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Според главният прокурор Карим Хан институцията, която представлява, е в състояние да разследва престъпления, извършени по време на войната. Той се противопостави на плана на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя миналата седмица обяви, че ще бъде създаден специализиран съд за разследване на руската инвазия в Украйна.

„Европейският съюз не тълкува правилно закона“, заяви Хан пред журналисти. И защити способността на МНС да разследва политици от висок ранг.

Базираната в Хага институция вече започна разследване дали са извършени военни престъпления в Украйна. Но няма правомощия да разследва акта на агресия с нахлуването в чужда държава. Причината: Руската федерация не е подписала Римския статут – основополагащия договор на МНС.

В своето изказване Фон дер Лайен заяви, че е важно да се получи одобрението на ООН по въпроса, за да се избегнат проблеми, свързани с правилото за имунитет, припомня БТА. Държавни глави, какъвто е руският президент Владимир Путин, обикновено се считат за освободени от съдебно преследване, докато са на власт.

Фон дер Лайен каза също, че ЕС ще работи със своите партньори, за да получи „възможно най-голяма международна подкрепа“ за специализирания съд, но сътрудничеството с МНС ще продължи.

Карим Хан призна, че МНС няма право да разследва Путин за извършен акт на агресия, но високопоставени политици могат да могат да бъдат съдени за военни престъпления и геноцид. „Трябва да избягваме разделението и да работим съвместно“, заяви той в откриваща реч на годишната среща на управляващия орган на МНС – Асамблеята на страните членки по Римския статут.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви