Известният бургаски творец Андрей Янев получи наградата „Художник на годината“ за 2022 г. Това стана на церемония в Дружеството на бургаските художници, където бе открита и традиционната никулденска изложба.

„Искам да поздравя всички бургаски художници, които с творчеството си прославят града из страната и по цял свят. Голям празник е днес, нека Николай Чудотворец да покровителства таланта ви!”, каза кметът Димитър Николов.

Призът „Художник на годината” се връчва за дългогодишни творчески заслуги в областта на изобразителното изкуство.

Като успешна определи годината и председателят на Дружеството на бургаските художници Добрин Вътев. Той отбеляза, че всички в гилдията работят много усърдно и са реализирали рекорден брой от 25 изложби за тази година.

Щангистът Петър Борисов от клуб „Черноморец“, който донесе на Бургас европейската титла за ветерани във възрастова група 50 – 54 години на надпреварата в Полша, стана Бург на годината.

Димитър Рачев стана Бург в младежката категория. Той бе отличен за бронзовия медал по борба от Европейското първенство в Румъния.

Специални гости на церемонията бяха проф. Георги Янков – ректор на Националната художествена академия, и проф. Сава Димитров – ректор на музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви