Стоп кадър от телевизионния репортаж на Sky news тази вечер.

България е обвинена в това, че от нейна територия през октомври е стреляно по търсещи убежище, като на любителски видео запис се вижда как 19-годишен сириец бива сериозно ранен, докато е от турската страна на границата.

„Това е първото подобно видео за стрелба по хора с бойни патрони по граница на Европейския съюз и то поставя България под натиск да докаже, че спазва законите за човешките права в самото навечерие на гласуване за това дали страната да се присъедини към Шенгенското пространство.“

Така лондонският „Таймс“ започна обширен разказ за разследване на осем медии от различни държави в момент, когато репортаж за това излъчи и популярният телевизионен канал Sky News тази вечер. Сред останалите медии са германската обществена телевизия ARD, френският Le Monde, швейцарскотоо обществено радио и телевизия SRF, Lighthouse Reports, Domani и българската секция на Радио „Свободна Европа“.

Това не е инцидентът, в който при престрелка загина български граничен полицай, тъй като това се случи в нощта на 10 срещу 11 ноември.

Във видеото на „Свободна Европа“ се пояснява, че случаят е от 3 октомври, а мястото е „92-ра гранична пирамида от турска страна“.

„България получи в периода 2015-2020 г. общо €320.5 млн. евро финансиране от ЕС в помощ справяне с миграцията по границата си с Турия. Служители от граничната агенция на съюза „Фронтекс“ също са разположени в страната“, припомня на читателите си „Таймс“. Изданието допълва, че по данни на българското МВР има утрояване спрямо 2021 г. до над 150 хил. души на опитите да се пресече границата с Турция.

Както и че в края на миналата седмица турските власти са съобщили за мигрант, починал от измръзване, след като е бил изблъскан обратно от България.

Също с изблъскване е започнал инцидентът от 3 октомври, разказва пострадалият сириец Абдула ел Рустум Мохамед. Той бил с група на границата към 5-6 часа сутринта, пресекли няколко часа след това, ходили около 6 часа във вътрешността на България, след което били задържани от полицията и върнати с група жени обратно през границата.

Част от мъжете започнали да протестират, стигнало се до напрежение с българските полицаи и замерянето им с камъни. „Тогава стреляха два пъти във въздуха и веднага – по земята в краката ни. След това бях ударн от куршум при директна стрелба“, допълва сириецът в разказ, описан подробно в „Таймс“.

Ето репортажа за Sky news (част от кадрите може да са смущаващи за някои):

Не са произвеждани изстрели от българска страна на 3 октомври тази година по група нелегални мигранти, намиращи се на турска територия.

Това показва проверка на МВР, по повод материал, излъчен в понеделник от британската телевизия „Скай нюз“, и съдържащ видеоклип, заснет от мигранти, в който се чува изстрел и се твърди, че е пострадал сирийски гражданин.

От вътрешното министерство уточняват, че при случая става дума за опит на 65 лица да преминат границата. Мигрантите са се държали агресивно и враждебно. Хвърляли са камъни и горящи предмети към полицаите в района.

Пострадал е полицай от Гранично управление „Средец“. Нанесени са и щети на автомобила на служителите.

За случая са уведомени и турските власти. На 2 ноември е имало и среща на българо-турската гранична комисия във връзка с инцидента. Тя се е провела на територията на Република Турция.

Това е и позицията на вътрешното министерство, изпратена до телевизия „Скай нюз“, която излъчи видеото с мигрантите, посочва БНР.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви