Огледала за обратно виждане
Огледала за обратно виждане

Представяте ли си автомобилите да са без огледала за обратно виждане? Едва ли, тази част от колите изглежда незаменима. Поне засега. Дори и от камерите, които могат за ви осигурят неизмеримо повече информация от вашето око.

Дори и при наличието на камери, голяма част от шофьорите се доверяват на собствената си преценка, както по време на движение, така и най-вече при паркиране. А знаете ли от кога автомобилите имат огледала за задно виждане?

Има различна информация по въпроса, като се споменават две години – 1906 и 1911-а. През 1911 г. на първото състезание „500 мили на Индианаполис“ пилотът Рей Харун управлява автомобил Marmon Model 32 Wasp. Той обаче е без механик, който да го придружава в състезанието и да му показва маршрута. Така Харун решил да използва джобно огледало, което прикрепил към колата. И това е една от легендите за първото огледало за обратно виждане.

На следващата година новият атрибут се появява в серийната версия на колата на Елмер Бергер – изобретател, роден в Сейнт Луис (Мисури), но първият патент от него е направен през 1921 г. чрез фирмата Berger and Company.

В историята има факти, които доказват, че огледала за обратно виждане са съществували още в края на 19 век и са били монтирани на каляски, теглени от коне.

През 1906 г. в книгата „Жената и автомобила“ на Дорти Левит пише за огледала за обратно виждане на моторизирани превозни средства.

Дълги години след това не всички хора са осъзнавали нуждата от огледала за обратно виждане в автомобилите. През 1955 г. обаче става голяма катастрофа на състезанието „24-те часа на Льо Ман“. Кола Mercedes-Benz 300 SLR е ударена в задната част, прелетява през оградата и се взривява на трибуните. Умират 80 души, като се смята, че трагедията е можела да бъде предотвратена, ако автомобилите са имали такива огледала.

При по-старите коли, произведени преди 1950 г., е използвано само 1 огледало и е нямало стандарт. Например в средата на 50-те години в САЩ огледалата са монтирани на значително разстояние от купето на предните калници.

Каквато и да е истината от онези времена, сега е невъзможно да си представим автомобил без огледала за обратно виждане. Но също така и не трябва да забравяме, че все по-често се появяват автомобили с ново измерение на технологиите, в които липсват такива. И нищо чудно някой ден напълно да изчезнат. Както е било в началото…

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви