Кабинетът е готов за ответни мерки при вето
Кабинетът е готов за ответни мерки при вето

Кабинетът има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето на българското членство в Шенгенската зона. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев след среща с министрите на вътрешните, на външните работи и на правосъдието. Той изрази надежда, че в оставащите дни може да „надделее разумът“ в партньорските държави.

Българското правителство няма да спести усилия за убеждаването на двете скептични държави, каза още Донев. И подчерта, че подобна позиция от Нидерландия и Австрия „внася разделение“ в Европейския съюз.

Позициите на Австрия и Нидерландия срещу българското присъединяване към Шенген будят „дълбоко разочарование, внасят разделение. И поставят под въпрос единството на съюза“, заяви Донев:

„Отчитаме, че в защита на своята позиция канцлерът на Австрия се позовава на недостатъци при функционирането на шенгенската система като цяло, които по никакъв начин не могат да бъдат отговорност на българската страна, докато премиерът на Нидерландия прибягва и до недостойни внушения, които в България едва ли ще бъдат забравени скоро. Дългът ни пред паметта на тримата български гранични полицаи, които загинаха, охранявайки външната граница на ЕС, няма да го позволи“.

Донев подчерта, че от 2011 г. страната ни изпълнява всички технически критерии и това е било потвърдено от две проверки на ЕК и една на австрийското посолство в България. Нидерландия е отказала участие.

„Въпреки заявените намерения на две държави, България не се е отказала от Шенген, разполагаме с още 3 дни, в които няма да пестим усилия в търсене на подкрепа за преосмисляне на позицията на Нидерландия и Австрия“.

Въпреки това кабинетът е готов да обмисли ответни мерки при негативен развой, каза още Донев.

„Всички мерки ще бъдат целенасочени, национално отговорни и в защита на националния интерес на България“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви