Около 30 бургазлии се събраха днес на протест срещу насилието на животни. Повод за недоволството на нашите съграждани даде Захари Шулев, както и всички останали насилници на животни.

Искаме Захари Шулев – насилникът на кучето Мечо, да получи максималната присъда. Също така сме и за законови промени, защото един живот не заслужава само 3 години ефективна присъда. Не трябва да има опция, при която да платиш една глоба и да се разхождаш на свобода“ , сподели една от организаторките на събитието днес Йоана Георгиева.

Тя поясни още, че практиката и историята показвала, че след насилието на животни, идвало и това над хора, включително и деца.

Тук сме да изразим нашата гражданска позиция във връзка със зачестилите престъпления над беззащитни животни. Искаме максимална присъда не само за Захари Шулев, но и за всички хора, извършващи жестокости над животни, които си мислят, че са над закона. Престъплението на Шулев е очевидно – има видеозаписи и показания на свидетели. Когато тези неща са ясни, считаме, че една присъда от 3 години е недостатъчна. Това е престъпление от садистичен характер. Планираме и подписка, с която да настояваме за законови промени и се надяваме компетентните органи да се вслушат в нас“ , сподели от своя страна Атина Георгиева, която също присъства на протеста днес.

Припомняме, че широк обществен отзвук придоби случая с побой над кучето Мечо. Насилникът Захари Шулев беше арестуван и обвинен за измъчване на животното с особена жестокост.

В Наказателния кодекс се предвижда затвор от 2 до 5 години или пробация и глоба от хиляда до 6 хил. лева за хора, проявили жестокост към животни. Наказанието за умъртвяване на животно е затвор до три години или пробация и глоба от 2 до 10 хил. лева.

Протестиращите настояват също операторите на телефон 112 “да престанат да се опитват да отклоняват сигналите за насилие над животни, обяснявайки на гражданите, че това не е работа на МВР”.

Призовава се и прокуратурата “да започне да се отнася към престъпленията, свързани с насилие над животни, с необходимото внимание и сериозност”.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви