Законно отсечените коледни дръвчета при продажбата задължително трябва да имат пластмасова контролна пластина със сериен номер
Законно отсечените коледни дръвчета при продажбата задължително трябва да имат пластмасова контролна пластина със сериен номер

Министерството на земеделието стартира превърналата се в традиционна продажба на живи елхи, като тази година каузата на кампанията е свързана с опазване на горите. За всяко продадено дръвче ще бъдат засадени 10 нови фиданки в българските гори, стопанисвани от държавните горски предприятия.

Елхите в контейнери са осигурени от шестте държавни горски предприятия. На места ще бъдат налични и отсечени дръвчета от специално създадени за целта плантации и разсадници. Цените на дръвчетата варират между 3 и 40 лв., в зависимост от височината и вида им.

Инициативата започва в началото на следващата седмица в цялата страна. Местата за продажба на коледните елхи, организирани от „Югоизточно държавно предприятие“, гр. Сливен са:

 гр. Бургас, горски разсадник „Росенец“, местност „Отманли“,

гр. Ямбол, горски разсадник  „Ормана“, местност „Ормана“

гр. Мъглиж, пл. „Трети март“ № 24

гр. Несебър, ул. „Дюни“ № 21 (в двора на административната сграда на Държавно ловно стопанство Несебър)

 с. Порой, горски разсадник „Порой“

гр. Твърдица, ул. „Балкан“ № 29 (ограничени бройки)

гр. Сливен, ул. Орешак 15А (административната сграда на ДГС-Сливен)

Кога да купим Коледна елха

Препоръчваме да изберете и закупите жива елха не по-късно от 3 седмици преди Коледа. По това време ще имате най-голям избор от дървета.

Кое живо коледно дърво издържа най-дълго?

Смърч, бор и ела са 3-те най-често срещани вида иглолистни дървета, продавани като живи елхи. Всеки от тях се характеризира с различни свойства.

Най-хубавото е, че след това може да засадите дървото и да си имате красива коледна елха всяка година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви