Окачването иска много внимание през зимата
Окачването иска много внимание през зимата

Най-тежкият сезон за автомобилите настъпва, като именно в студеното време превозното средство се нуждае от по-внимателно отношение. Температурните колебания и активното шофиране могат да доведат до повреда на някои основни технически компоненти. Какви грешни действия на водача са противопоказни за амортисьорите, стабилизаторите и другите елементи от окачването?

Отказ от загряване
Окачването, както и други сложни технически компоненти на автомобила, трябва да се затопли в студено време. В първите минути сред потеглянето върху неговите елементи не бива да се оказва сериозен натиск, защото има опасност те да излязат от строя. А това означава само едно – посещение в сервиза, което струва пари.

Преминаването през неравности, например, води до силни удари. При тях може да бъдат увредени амортисьорите и от тях започна да изтича масло. В крайна сметка амортисьорът спира да изпълнява това, за което е предназначен, като не потиска потиска появилите се вибрации.

За да загреете окачването, ще трябва да карате около 500 метра в лек режим, с плавно и внимателно преминаване през неравностите.

Въпреки това, трябва да сте наясно, че при силни студове окачването загрява много бавно и неговите елементи се износват много по-бързо, отколкото през лятото.

Каране с износени амортисьори
При повредени амортисьори е възможна неправилна работа на електронните системи ABS, ESP и др. Освен това се появяват прекъсвания при ускорение или спиране, което от своя страна води до увеличаване на спирачния път, неравномерно износване на гумите и последваща повреда на „сайлент-блоковете“. Основното натоварване се прехвърля върху гумено-металните съединения, поради което те бързо се напукват и има опасност от тяхното разрушаване, което води до загуба на контрол върху самия автомобил.

Като цяло, шофирането с повредени амортисьори много бързо води до повреда на други компоненти на окачването. По принцип всяка част от окачването трябва да се смени навреме, ако се повреди. Ако шофирате с месеци с „чукащи“ подпори на стабилизатора, скърцащи опори или счупени пружини, тогава те ще повредят и други части от окачването.

Минаване през локви в студа
Работата на шарнирите с постоянна скорост, както и на лагери, зависи от състоянието на защитните капаци. Гумената част се къса поради естественото стареене на материала и честото каране през дълбоки локви. Водата прониква в точките на закрепване на елементите от окачването, замръзва и постепенно разрушава материала.

Ако има няколко такива дълбоки локви по пътя, в които водата често се събира през есента, замръзва през нощта и се размразява през деня, тогава гумените съединения на окачването няма да издържат.

В пукнатините прониква мръсотия, която се смесва със смазката и при замръзване се превръща в абразив, който разрушава триещите се елементи.

И крайният резултат е „убиване“ на целия детайл. Затова се препоръчва при нулеви температури окачването да се държи сухо.

Претоварване
Нормалната товароподемност на лекия автомобил е 400-500 кг, включително хората. Това тегло трябва да бъде разпределено по цялата каросерия и да натоварва равномерно шасито. Ако обаче собственикът на колата постави половин тон само в багажника, тоест постави цялата тежест изключително върху задния мост, тогава окачването ще работи извън стандартните условия. Това означава силно претоварване.

Ето защо, когато транспортирате тежки предмети, е необходимо да ги поставите не само в багажника, но и в кабината. Така ще преместите тежестта по-близо до центъра на масата на автомобила. И щеоблекчите натоварването на задните амортисьори.

По-големи джанти
Най-ефективният начин за бързо „убиване“ на окачването е инсталирането на големи джанти и тънки, нископрофилни спортни гуми през есента. Такива колела ще изглеждат добре, но за технологията те са от голяма вреда. Големите 18- или 19-цолови джанти са с около 5-6 кг по-тежки от обикновените 16-цолови. Те заемат почти цялата арка на колелото и създават допълнителни натоварвания върху всички елементи на окачването, което не е предназначено за тях.

Нископрофилните гуми поглъщат зле ударите от неравностите и предават енергия към окачването. Като цяло, нарастването на нерессорната маса има отрицателен ефект върху амортисьори, „сайлент-блоковете“, сачмени лагери и други възли. Ето защо е най-добре да карате на тези колела, които се препоръчват от производителя.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви