Нидерландия може да
Нидерландия може да "изтори" за Фронтекс

Ако Нидерландия продължава да се противопоставя на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, е възможно тя да не получи ръководния пост на европейската агенция за граничен контрол Фронтекс. Това пише нидерландският вестник „Алгемен дагблад“, цитиран от БТА.

Нидерландският генерал Ханс Лайтенс днес представя кандидатурата си за ръководител на Фронтекс пред Европейския парламент. Агенцията за граничен контрол не е свързана с разширяването на Шенген. Но заради позицията на Нидерландия по темата има настроения в парламента против това ръководния пост във Фронтекс да бъде поверен на нидерландец. Това посочва изданието.

Нидерландия е единствената страна, която продължава да се съпротивява срещу това България и Румъния да бъдат приети в Шенген. По преценка на Европейската комисия двете страни са изпълнили условията за присъединяване. Българските евродепутати призоваха нидерландския премиер Марк Рюте да промени мнението си, но засега безуспешно. Присъединяването към Шенген би означавало, че гражданите могат да пътуват без да бъдат подлагани на проверки по вътрешните граници. То ще донесе и ползи за търговията.

„Нидерландия блокира приемането на Румъния и България по политически причини.

В крайна сметка експертите казват, че вече няма проблеми. Прочетете доклада на комисията“. Това заяви Драгош Тудораче, румънският вицепредседател на групата „Обнови Европа“. В нея членуват и нидерландските партии „Демократи-66“ и Народна партия за свобода и демокрация.

„Ако нидерландското правителство изиграе решението за Шенген по циничен начин, съществува риск това решение за Фронтекс също да стане политическо. Дори да няма никакво съмнение за качествата на кандидата“, добави Тудораче.

Българските евродепутати също призоваха Нидерландия да не намесва вътрешната си политика в решението за Шенген в писмо до Рюте. „Решенията за разширяването на Шенгенското пространство не бива да зависят от националния дневен ред на една страна членка“, пише в тяхното писмо.

Има граница между изразяването на основателни опасения и блокиране на решение за неопределено време. Тя не трябва да се преминава, заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, помолена за коментар от „Алгемен дагблад“.

„Лично аз бих искала Фронтекс да се ръководи от човек с много практически опит и богата биография“. Това каза Елена Йончева за нидерландския вестник. „Но ако нидерландското правителство продължи да включва въпроси, които не са свързани с Шенген, в дебата за Шенген, ще се случи така, че това несправедливо решение да провокира подобни контрареакции в други области.“ Нидерландия държи като заложник на вътрешните си интереси не само България, но и целия ЕС. Това добави Елена Йончева.

Решението на Съвета на ЕС в началото на декември трябва да бъде взето с единодушие. От Нидерландия и Австрия постъпват сигнали и коментари, че се колебаят. Затова е необходимо политиците в България активно и спешно да потърсят колегите си от сестринските партии в ЕС, пред които да заявят, че страната ни отдавна е изпълнила всички изисквания за Шенген, смята Елена Йончева.

Допреди няколко дни в Швеция също имаше несигурност дали да подкрепи България и Румъния. Шведските социалдемократи, които са от решаващо значение за мнозинството в парламента, обаче, вече информираха българските си колеги в ЕП, че са положително настроени към разширяването на зоната.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви