Протест срещу насилието на животни

Масови протести в София, Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Сливен и други градове се организират в неделя. Те са конкретно срещу Захари Шулев – насилникът на кучето Мечо, но не само.

„Жестокото насилие над кучето Мечо положи началото на огромно гражданско недоволство. Не само против Захари Шулев, но и срещу Андрей Куртенков и всички останали насилници над животните“, казват организаторите.

Те нямат глас, нека ние бъдем техният! НЕ НА НАСИЛИЕТО НАД ЖИВОТНИТЕ! Моля подкрепете ни в Неделя в 16.00ч. пред Община Бургас!

Повод за недоволството им е придобилият широк обществен отзвук случай с побой над кучето Мечо. Насилникът Захари Шулев беше арестуван и обвинен за измъчване на животното с особена жестокост. Седмица по-късно се гледа обжалването на мярката му за неотклонение.

По информация на съседи на 37-годишния мъж, от дома му се чували често писъци на животни, а в квартала се срещали трупове на измъчвани до смърт животни.

В жалбата срещу него се иска и информация за общо подадените сигнали за насилие над животни през последните пет години. “За колко от тях са проведени активни действия от страна на МВР, както и за колко от тези случаи извършителите са разкрити”, се пита в документа.

„Не става дума само за Мечо. Не става дума само за животните, които този конкретен извършител е измъчвал и убивал. Става дума за това, че въпреки законите, насилието над животни се пренебрегва като деяние. Става дума за това, че опасни за обществото индивиди стрелят, тровят, убиват и измъчват. Правят го спокойно и безнаказано”.

Това се казва в призива на Animal Rescue Sofia, с който свикаха протеста в петък, когато съдът гледа мярката на Шулев.

В Наказателния кодекс се предвижда затвор от 2 до 5 години или пробация и глоба от хиляда до 6 хил. лева за хора, проявили жестокост към животни. Наказанието за умъртвяване на животно е затвор до три години или пробация и глоба от 2 до 10 хил. лева.

Протестиращите настояват операторите на телефон 112 “да престанат да се опитват да отклоняват сигналите за насилие над животни, обяснявайки на гражданите, че това не е работа на МВР”.

Призовава се и прокуратурата “да започне да се отнася към престъпленията, свързани с насилие над животни, с необходимото внимание и сериозност”.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви