Окръжен съд – Бургас потвърди определение на Районен съд – Бургас и взетите спрямо двамата украински граждани, Денис Ш. и Руслан Д. мерки за неотклонение „Задържане под стража“.

Производството бе гледано по частна въззивна жалба от Денис Ш. и Руслан Д. и техния защитник, против определението на първоинстанционния съд.

Срещу двамата обвиняеми украински граждани е повдигнато обвинение по чл. 195, ал. 2, вр. ал. 1, т. 3, 4 и 5 от НК, наказуемо с „Лишаване от свобода“ от три до петнадесет години, като съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния, с оглед на което същото се явява тежко престъпление по смисъла на закона.

Според въззивната инстанция, правилен е извода на Бургаския районен съд, че от събраните на този етап от разследването доказателства може да се направи обосновано предположение в степен на вероятност, че Денис Ш. и Руслан Д. са съпричастни към престъплението, в което са обвинени.

При преценка на другите две предпоставки за вземането на най-тежката мярка за неотклонение спрямо двамата обвиняеми, Окръжен съд – Бургас счете, че към настоящия етап е налице висока степен на вероятност обвиняемите да се укрият.

Този си извод съдът обосновава с тежестта на престъплението, в което са обвинени и опасността да бъдат признати за виновни и да бъдат наказани с „Лишаване от свобода“, както и от обстоятелството, че те са чужди граждани и според представената справка от Началник сектор „Миграция“ – двамата обвиняеми нямат постоянен или настоящ адрес по смисъла на закона за гражданската регистрация.

Що се отнася до опасността Денис Ш. и Руслан Д. да извършат престъпление, настоящият съд счете, че тя не е налице.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Припомняме, че Денис и Руслан бяха задържани след кражба в особено големи размери – на стойност над 100 000 лева.

Задържаните са действали в пълна конспиративност. Използвали са различни автомобили, а кражбата е извършена през деня, когато в жилището е нямало никого.

Извършени са претърсвания на три адреса, където са установени големи суми пари в брой – 118 000 долара, 40 000 евро, още валута и злато. Парите са съхранявани в квартирите на двамата украинци, както и в жилището на друга украинка в Бургас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви