Колко си плащат?
Колко си плащат?

Възнагражденията на общинските съветници в Община Бургас станаха гореща тема напоследък. Тези възнаграждения обаче са само най-ниския клон на дървото на заплатите на изборните длъжности. Това е клонът, който можем видим най-лесно и да разклатим протестно. И така: колко си плащат?

Повод за дискусия за парите на съветниците стана едно решение на последната общинска сесия, което увеличава заплатата на Кмета на Бургас от началото на 2023 г. Как е свързано възнаграждението на съветника със заплатата на Кмета? Ето как: съгласно Правилника на общинарите Председателят на Общинския съвет взема 90% от заплатата на Кмета (толкова взема и общинският омбудсман), а съветникът взема 54% от заплатата на Председателя. Към момента един съветник взема чисто около 900 лв.

С колко ще се вдигнат парите на съветниците? 

Трудно е да се каже. Защо? Защото политическата класа така е обвила с информационна мъгла тези възнаграждения, такова кълбо от взаимовръзки е насукала, че публиката направо блокира и се отказва да търси фактите. По-смислено би било да потърси съкровището на Вълчан войвода. Но въпреки това да опитаме да поразплетем това кълбо:

„Византийски” формулирано решение                                                                    беше предложеното и гласувано от мнозинството в Общински съвет Бургас на 27 октомври т.г. С него заплатата на кмета се установява на ниво 50% от една министерска заплата. От решението не става ясно колко точно ще стане заплатата на Кмета, тъй като липсва конкретно число. Това беше направено, за да се завоалират нещата за гражданите, които ежедневно недоволстват срещу инфлацията и скъпотията на живота. Въпреки това решението не е незаконосъобразно, напротив – съответства на постановление от 2010 г., според което заплатите на кметовете могат да достигат до 100% от заплатата на министър.

Тук следва нова енигма. Колко е заплатата на един министър в България? Тя е процент от заплатата на министър-председателя, а заплатата на премиера пък представлява депутатска заплата, увеличена с 55%.

Така стигаме до депутатската заплата. Тя се оказва в основата на всичко.         Колко е тази ключова заплата, с която се оказват навързани всички важни позиции в държавната и местната администрация? Ами, трудно е да се каже. Според същото Постановление, депутатските заплати са като подвижни пясъци. Те се движат всяко тримесечие, защото представляват умножена по три средната заплата в обществения сектор. Въпросната средна заплата се изчислява от Националния статистически институт на всяко тримесечие, ще рече, че и депутатската заплата се променя на тримесечие, а оттам и цялата конструкция със заплатите се включва в движението на административните пясъци.

И така, заплатите на властта са базирани в крайна сметка на средната заплата в обществения сектор, който не се управлява от реалната икономика,

а пак от хората, упражняващи публичната власт и разпределящи публичните средства. Липсата на връзка на заплащането на администрацията с реалния сектор е голям проблем. Получава се дори така, че при кризисни съкращения в администрацията – а най-често се съкращават позиции с ниско заплащане, средната заплата в обществения сектор се вдига т.е. при криза заплатите, за които стана въпрос по-горе, понякога растат.

Проблем е и кой определя заплатите                                                                       на депутати, министри, кметове, общински съветници и т.н. Ами на практика те самите. За всеки друг случай това би било конфликт на интереси, но не и тук. Законът за местното самоуправление и местната администрация, например, от 2020 г. включва текст ( чл.37 (2)), според който гласуването за собствени заплати в местното самоуправление не е конфликт на интереси.

Конфликт на интереси, но в други държави                                                          е гласуването за собствени възнаграждения. Последната 27-а поправка на конституцията на САЩ се отнася точно до този казус. Тя допуска членовете на законодателния орган да определят възнагражденията единствено за следващ мандат, но не и за собствения си мандат.

Ето ги и отговорите на неизвестните в задачата за заплатите                               на изборните длъжности, за които стана дума: през октомври 2022 г. брутната основна заплата на нов депутат е била 5145 лв., заплатата на служебния премиер – 7974 лв., на служебен министър – 6688 лв., на президента 10290 лв. Оттам нататък със смятане можем да попълним и другите кутийки в „органиграмата” на изборните длъжности. Нали ние, българите, печелим световни награди по математика, няма да ни се опрат подобни сметки. Това за настоящото тримесечие, а колко ще са тези заплати през януари е ново изчисление.

Даниела Божинова
Авторът е доктор по политически науки и съветник в Общински съвет Бургас. При вземане на решението за заплатата на Кмета тя се въздържа от гласуване поради изложените в статията причини.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви