"Булгаргаз": Цената - 19 % нагоре

Към днешната дата цената на природния газ за декември се запазва на нивата от 145,87 лева за мегаватчас (MWh). Цената е без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това каза директорът на Дирекция „Търговия с природен газ“ в „Булгаргаз“ Веселин Синабов по време на открито заседание на КЕВР.

Такова е засега заявлението на обществения доставчик, внесено в КЕВР на 10 ноември – 145,87 лв./MWh или 74,5 EUR/MWh, изчислено по фиксинга на БНБ (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

„Не очакваме значителни изменения към 1 декември, когато ще бъде внесено окончателното заявление“, каза Синабов, цитиран от БТА.

КЕВР утвърди за ноември цена от 123,01 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Ако регулаторът одобри вече заявената от „Булгаргаз“ цена, през декември синьото гориво ще поскъпне с 18,58%.

В КЕВР се провежда обществено обсъждане именно на това заявление. То може и да се промени до 1 декември, когато „Булгаргаз трябва да внесе окончателното си предложение. Ще се отчитат котировките на ценообразуващите компоненти към 30 ноември. А регулаторът ще утвърди цената за месеца, по която доставчикът ще продава природен газ на крайните снабдители. Както и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

От „Булгаргаз“ обаче отбелязват, че така предложената цена е с повече от 30% по-ниска от цените на газовите хъбове в Европа за доставка през декември. Те са в приблизителен размер от 113 EUR/MWh.

По време на обсъждането председателят на КЕВР Иван Иванов обърна внимание, че има известно намаление на цената на европейските газови борси. Това, макар и малко, се надява да се потвърди на 1 декември сутринта. Иванов отбеляза, че природният газ можеше да бъде по-евтин. Но е висока цена на синьото гориво, което се съхранява в подземното газохранилище в Чирен. Причината е, че периодът, когато в него беше нагнетено основното количество природен газ, съвпадаше с най-високите цени на синьото гориво през август и септември.

„Оказа се, че за декември от всичките сегменти, по които се формира миксът на цената на природния газ, цената от Чирен е най-висока“, посочи Иванов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви