В последните седмици се наблюдава известно забавяне на бойните действия в Украйна и причината са силните дъждове и дълбоката кал на фронтовата линия, пише в своя дневен обзор за случващото се в Украйна Института за изучаване на войната (ISW).

Анализаторите отбелязват, че в следващите дни се очаква и максималните дневни температури да паднат под 0°С, което може да бъде фактор за подновяване на боевете.

От института посочват, че на този етап няма индикация дали двете страни ще използват благоприятните метеорологични условия, за да продължат бойните действия. В момента те са съсредоточени в Луганска и Донецка област – в направлението Сватове – Кремина, както и около Бахмут и Авдеевка, руските военни извършват обстрел и над наскоро освободения Херсон, което предизвика властите да организират евакуация на града.

Според украински наблюдатели ЧВК „Вагнер“ и мобилизираните руски граждани в момента са на предни позиции на боевата линия в Донбас.

Русия използва ракети, които са способни да носят ядрени бойни глави в Украйна

Русия използва ракети Х-55 по време на обстрелите над Украйна, пише британското военно разузнаване. Те са част от ядрения арсенал на Русия, но бойните им глави са премахнати и заменени с баласт. Според британските военни анализатори руските военни използват тези ракети като „примамка“ за противовъздушните системи на Украйна.

Украинските военни съобщават, че от средата на октомври Русия използва неядрения вариант на ракетната система Х 555 за ударите по обекти на гражданската инфраструктура. Според анализите това може да е потвърждение на предположението, че Москва започва да изчерпва своите запаси от ракети.

Руските военни все още не се отказват да атакуват обектите на критичната инфраструктура в Украйна. При последния масов обстрел на 23 ноември бяха използвани към 70 крилати ракети, от които украинските ПВО свалиха около 50.

Тогава украинската енергийна система беше прекъсната, което наложи изключването на ядрените мощности. Заради недостига на електроенергия милиони украинци дни наред бяха без електрозахранване, водоснабдяване и топлоснабдяване.

Постепенно ситуацията се нормализира, макар че ремонтните работи бяха забавени от лошото време и силния дъжд в страната.

investor.bg

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви