Боклук в Странджа

Община Малко Търново предприе кардинални мерки по почистване на природен парк „Странджа” от купищата боклук, останал от безпрецедентния мигрантски поток в гората. Състоянието на няколко гранични местности вече е превърнато в сметище, което се разраства.

Около 30 служители на общината, “Държавното горско стопанство” и “Природния парк” се включиха в мащабното почистване, което започна от местността „Кална нива” край село Бръшлян.

Тук е единият от предпочитаните пътища на мигрантите към Европа. В Странджа има още три такива горски депа за почистване, като акцията продължава и следващата седмица. В първия ден въпреки труднодостъпните места бяха извозени общо 5 тона боклук.

„Дрехи, маратонки, обувки, раници, спални чували, всичко онова, което го носят като подръчен багаж, защото все пак те минават през гората и нощуват там или остава там където са били заловени, или се изхвърля на нерегламентирани места. Всичко това води до много сложни ситуации.

Днес трябваше да направим жива верига в дерето около 30 души, за да може да се изкара на достъпно място, след което да се натоварят на камион и да започнат да се транспортират”, каза Илиян Янчев, кмет на община Малко Търново.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви