Още трима гранични полицаи са били арестувани снощи в района на Малко Търново, съобщи NOVA(link is external). Те са били задържани след разработка на дирекция „Вътрешна сигурност”.

Задържането им е станало веднага след края на дежурството им. По неофициална информация причина за арестите е „нерегламентирана дейност по време на дежурство”.

Припомняме, че в петък бяха арестувани за подкуп двама полицаи, които са били командировани в Благоевградска област с антикорупционна цел. Задачата им била да се рутират с колегите си, за да се намали корупционният риск. Днес от прокуратурата съобщиха, че на двамата служители на МВР са повдигнати обвинения, след като е установено, че са поискали 500 лв. от шофьори, извършили нарушения.

„На 17 ноември в четвъртък в района на ОДМВР-Благоевград е изпратен патрул от двама полицаи, служители на Главна дирекция „Национална полиция”. Полицаите са се отклонили драстично от служебните си задължения и са извършили няколко деяния, които са предмет на обвинение, квалифициран подкуп. Първият случай е извършен около 15.00 ч. при прибиране на полицейския патрул в посока от Банско към Симитли. Движейки се, полицаите забелязали в обратна посока движението на товарен автомобил, превозващ дървесина. По думите на единия обвиняем камионът бил в разнебитено състояние. Това ги провокирало да тръгнат след товарния автомобил. Спрели го за проверка и установили, че картата за квалификацията на шофьора е била с изтекъл срок. Обяснили на шофьора, че глобата е около 1800 лв. Водачът ги попитал какви са вариантите за действие. Тогава единия полицай му отговорил „Ако става въпрос за 10-20 лв., няма за какво да приказваме“. Водачът казал, че има 500 лв.”, разказа наблюдаващият прокурор Ивайло Филипов. По-късно той предал сумата на полицаите, заедно с документите си, уточни прокурорът.

Междувременно пристигнал собственикът на транспортната фирма, който бил повикан на място. Обяснено му било, че санкцията за незаконно транспортиране на дървесина и сеч е 20 000 лева и конфискация на МПС-то.

„Този път обаче попаднали на костелив орех, тъй като собственикът на превозваческата фирма бил дълбоко убеден, че не е в нарушение и, че няма за какво да се притеснява. В тази връзка им отговорил да правят каквото решат и каквото считат за редно според тях“, разказаха от държавното обвинение.

Единият от полицаите заявил, че проблемът може да бъде решен срещу 1500 лева, но шефът на транспортната фирма от Гоце Делчев отново отказал да преговаря за искания подкуп. В крайна сметка шофьорът на камиона е бил освободен без санкция и двамата полицаи тръгнали към София.

При спускането от „Предела“, в района на село Градево, те забелязали движещ се пред тях лек автомобил подали звуков и светлинен сигнал. Леката кола спряла. Униформените поискали документите за проверка на шофьора. Зад волана бил гражданин на Симитли, който пътувал заедно с внучето си. Преди това бил в Банско, за да закупи новородено теле. Всички документи били редовни, но полицаите забелязали животното на задната седалка на автомобила и заявили, че шофьорът е в нарушение, тъй като превозва животно без ушна марка. Полицаите уточнили, че са в акция срещу незаконен превоз на животни и дървесина. Санкцията за това нарушение била около 2000 лева, сваляне на регистрационните табели на автомобила, конфискация на МПС-то.

Мъжът, хванат в нарушение, заявил „Ще го пусна теленцето да избяга, не ми взимайте колата. Нямам парите, които трябва да дам за тази глоба. Какво да правим? Имам само 100 лв.“.

Полицаите му поискали 500 лв. Мъжът обяснил, че няма тези пари у него, но живее наблизо и може да отидат до там.  Отишли до кв. „Ураново“, междувременно шофьорът се обадил на дъщеря си да приготви наличните пари, които заделил за дърва и да ги чака на кръстовище в Симитли.  Шофьорът взел парите от дъщеря си и подал в ръката на единия полицейски служител през прозореца на патрулката. Щом получили сумата, двамата униформени тръгнали към София.

В конкретния ден няма записи от камерите в патрулката. Установяват се причините за това.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви