Крадците печелели малко от автомобил
Крадците печелели малко от автомобил

Крадците на автомобили във Великобритания печелят много малко пари от задигната кола. Това става ясно от анкета на застрахователната компания Direct Line, за която информира Dailymail. Признанието е на самите бандити, които анонимно са разкрили тайни от своята работа. Според тях те получават нищожна част от стойността на колата – около 1,25% и най-много 5%.

Британските апаши обикновено работят по двойки и вече не използват отвертки, а са в „дигиталната“ сфера. Повечето съвременни автомобили са оборудвани със система за безключов достъп, а единият от крадците „сканира“ собственика и неговия ключ. И с помощта на усилвател предава сигнал до своя съучастник, който отваря колата и стартира двигателя. Предпочитаното време е през нощта.

Според застрахователите около половината от всички кражби на автомобили във Великобритания са извършени по този начин.

Кражбата на автомобил за £20 000, например употребяван Ford Focus или Nissan Qashqai, може да донесе само £250 на крадеца. Някои от престъпниците твърдят, че „изчезват“ с 60 до 95 коли на седмица. От април 2021 г. до март 2022 г. в Англия и Уелс 108 542 превозни средства са били откраднати, което е средно 279 кражби на ден, според Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство. Това представлява увеличение от 22 процента спрямо предходните 12 месеца.

По-скъпите, ексклузивни и технически сложни модели, носят повече пари. Например, ако се открадне Audi S3 за £40 000, може да се спечели £2000. Кражбата на Audi RS6, Ford Focus RS или Honda Civic Type R е късмет. Високата цена на черния пазар се обяснява с факта, че други престъпници ги купуват, за да се измъкнат бързо от преследване след обир.

Най-често колите се крадат по поръчка. Дава се списък от 5-6 автомобила, на които си струва да се обърне внимание и впоследствие ще бъдат разглобени за части или изпратени в чужбина. Понякога поръчките са много специфични. Необходимо е да се открадне не само кола от определена марка и модел, но и с подходяща възраст, цвят и оборудване.

Един от крадците разказал как богат клиент веднъж купил тежко повредена кола за £10 000, която би струвала £50 000 в добро състояние. След това той поръчал да откраднат абсолютно същата почти нова кола и просто разменил колите.

Лорейн Прайс, ръководител на автомобилното застраховане в Direct Line, казва, че констатациите от разследването са „ужасяващи“ за шофьорите, особено когато научат каква малка част от стойността на автомобилите остава за крадците, а какъв стрес причиняват на жертвите.

Професор Рейчъл Армитидж, специалист по криминология в университета в Хъдърсфийлд, който извършва анкетата заедно с Direct Line, споделя: „Нашето изследване показва, че парите, генерирани от крадците на коли, са често малка част от стойността на превозното средство, дори и да е било продадено като втора употреба. Това от своя страна води до необходимостта от обем на кражби за престъпниците, за да спечелят големи суми пари“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви