Андрей Рунчев

Политически скандали, взаимни обвинения и червени граници подсилени с „реваншистки ограждения“. Такава е политическата картина в България към настоящия момент.

Няма работещо правителство, а няма като че ли надежда да бъде съставено такова. Неусетно зимата ще се изтъркаля, а пролетта ще посрещнем с нови избори и куп нерешени проблеми в държавата.

За капак на всичко два грандиозни скандала сгъстиха облаците в НС и политическия климат стана още по-непоносим. Хартиената бюлетина и аферата „Джемкорп“ изместиха обществените интереси към фокуса на личните и партийни такива.

По темите проведохме разговор с бургаският народен представител на ГЕРБ-СДС Андрей Рунчев. Поискахме редица отговори от него свързани с новините на фокус – ще има ли най-накрая правителство или не, хартиената бюлетина и ролята която изигра за задълбочаване на конфликта между партиите в парламента.

С Андрей Рунчев разговаря нашият журналист Янчо Николов.

Господин Рунчев, ще има ли правителство или не? Да очакваме ли да се случи избор на редовен кабинет или отиваме на нови избори?

Има два варианта. В момента работим по този проблем и ще гледаме да съставим кабинет с втория мандат, ако не стане ще опитаме с третия.

Какво мислите за плановете на Кирил Петков и Христо Иванов за правителство на малцинството?

Предполагам, че това е просто начин да отклонят общественото внимание и да се направят на много загрижени за обществото. Няма да имат подкрепа в парламентарна зала, за да реализират и образуват такъв вид правителство. А пък и с това правителство на малцинството и тези неща, които се случват през последните дни, не смятам, че имат вече тежестта да управляват, особено по начина на държание в парламентарна зала.

Казахте, че искали да отклонят вниманието, от какво?

От въпросите, които са важни. В момента разискваме два законопроекта, които са наистина значими и с тяхното поведение в зала, те дефакто не се държат като сериозни партии, които мислят за народа, а по-скоро гонят тесен партиен интерес.

Какво мислите за аферата “Джемкорп“?

Вижте, миналата седмица беше решено да бъде предложена комисия. Комисията е временна и тя се прие да разследва случая. Нашата колежка Деси Трифонова ще я оглави. Тя предостави данни до всички медии, което се случва покрай комисията, покрай разследването което водим.

Например, предоставихме данни до медиите, че последният министър на икономиката обяви, че така нареченият меморандум не е прекратен. От ПП твърдят, че той е меморандум и не е обвързващ, но в крайна сметка се оказва, че не е точно така.

Имено тази временна комисия ще уточнява тепърва какви са нарушенията и ако има такива, заминават  към прокуратурата. Това е така, защото това е важен аспект за нещата, които са се случвали през последната една година.

Тоест, през осемте месеца на управление на ПП. В крайна сметка това не са решения еднолични, които касаят собствен бизнес, а това е решение, което касае нашата държава. Като министър -председателя или който и да е министър вземайки подобно решение, това е огромна отговорност. И, ако има нещо неправомерно, то затова си има компетентни органи, които след това да се намесят.

А все пак и този меморандум ли, договор ли, ще стане ясно, какво е точно, е обвързан с цялостната ни концепция за енергийната независимост на България. Вие знаете, че там става въпрос за едни сделки с батерии и т.н., но тази временна комисия ще извади всичко на бял свят. Цялата документация ще излезе наяве.

В нашата парламентарна група сме говорили с колегите, представили сме за какво става въпрос и искаме да разобличим едно тежко неправомерно действие на предишния кабинет, ако разбира се има такова.

Господин Рунчев, хартиената бюлетина ви изпокара и задълбочи враждата между отделните партии, които и без това едва се търпят. Виждате, че от ПП сложиха отново червените линии и малкото надежда да се състави работещо правителство, като че ли се загуби точно заради тази бюлетина. Вие от ГЕРБ-СДС склонни ли сте в името на народа и доброто на общество и държава, да отстъпите от идеята си за промени в изборния кодекс и да забравите за нея?

Ние така или иначе ясно заявихме, че и в предната изборна кампания и в сегашната, която беше октомври, много от нашите членове ни зададоха един въпрос.

Те ни призоваха в сегашното НС това да бъде едно от нашите решения, да не се отказваме от машинното гласуване, както знаете, то едно време беше прието по предложение на ГЕРБ. Просто желаем гласуването да бъде смесено.

Конституционното право на всеки българин е да реши по какъв начин да гласува. И до момента имаше гласуване с хартиена бюлетина, но най-вече, ако се случи да има проблем с машината, то хартиената бюлетина ще свърши работа.

Ние смятаме, че част от гласоподавателите се притесняват да гласуват с машина. Приказките, че се теглили пари от банкоматите или терминален пост в магазина, са съвсем различно нещо от това да работиш с такива машини. Няма какво да ги сравняваме тези неща.

Голяма част от възрастните хора не са работили никога с банкомати или се затрудняват да работят с тях. Дават на някой по-млад и той тегли парите на всички. Това е простата истина. Така че тези сравнение, че хората работили със смарт телефони и теглили пари от банкоматите, значи можели да се справят, са глупости. Не, напротив!

Ние обикаляхме много места, като представители на област Бургас и наистина в малките населени места има притеснения. Ние разговаряхме и с колегите от София. Все пак София не е България, нещата на тях им се струват по-лесни, но факт е, че има една голяма част от гласоподавателите из страната, които настояват да получат възможност да гласуват по начин, по който те желаят.

Твърдо ще държим за този законопроект, който беше внесен от БСП, съгласили сме се с част от другите предложения на ПП и ДБ. Но на смесеното гласуване ще държим до край. С него ще дадем на всеки, който желае, да упражни своя вот.

Това е нещо, което не се случва само в Българи и затова е важно да се спомене. Не виждам, какво притеснение има от хартиените бюлетини, като всяка партия си има представител в секционната избирателна комисия. Всеки, който има съмнения за нещо, може на място да брои, да записва, да сверява всички данни от протокола.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви