Омбудсман
Бургаският омбудсман Тодор Стамболиев публикува днес в социалните мрежи казус на бургазлия, който се оказал с две фактури за електроенергия за ноември. Проверката на обществения посредник показала, че ЕVN иска гражданите и фирмите, които ползват промишлен ток, трябва да платят допълнително 50% от предходната фактура, плюс редовната за месеца, за да си осигури доставчикът сигурност в бъдеще в условията на несигурен енергиен пазар.
Публикуваме поста на Тодор Стамболиев без редакторска намеса. В него той обяснява цялата ситуация.
Днес, получих Жалба от наш съгражданин, който притежава имот-къща в гр. Бургас, който е само с Акт 15 за удостоверяване на годността на строежа и поради тази причина се заплаща ток по цени като за промишлена електроенергия.

При посещаване на електронният сайт на доставчика на електроенергия, жалбоподателят констатира, че освен сметката за консумирана електроенергия има и още една фактура, определена като „етапна“ на стойност 170 лв.

И двете фактури са с една и съща дата. От центърът за обслужване на клиенти на EVN, научават, че: „от този месец (ноември 2022 год.) доставчикът на електроенергия EVN въвежда етапна фактура, която представлява 50 % от предходната фактура на клиенти с промишлено електричество и че тя трябва да бъде платена с цел доставчикът да има сигурност в нестабилният пазар на енергоресурси.“

Тази сума щяла да бъде възстановена следващият месец, но отново ще трябвало да се плати нова етапна фактура, състояща се от 50 % от стойността на консумираната електроенергия за текущия месец.

Това било обяснено на жалбоподателя.
За да се уверя в истинността на твърденията, поисках от Жалбоподателя и получих като доказателство, фактурата по заплатеното изразходвано количество ел. енергия и фактурата за допълнителната сума. При извършване на проверка, на страницата на „EVN България Електроснабдяване“, установих наличието на обявление от доставчика в този смисъл.
Много собственици и наематели на имоти, включително ползвани за жилищни нужди, придобили имоти преди около 15-20 години, на бизнес имоти, кабинети, офиси, центрове за предоставяне на социални услуги, тук ще попаднат и голяма част от общинските предприятия и т.н., по една или друга причина не притежават т. нар Акт 16, или Удостоверение за въвеждане в експлоатация на имотите си. Всички те, плащат ел. енергия по цени за промишлени потребители.
Вече имам няколко позвънявания с оплаквания по темата. Очаквам голямо обществено недоволство, особено в навечерието на предстоящите зимни месеци, в навечерието на предстоящи коледни и новогодишни празници.

Не е изключено да има лица, които няма да са в състояние да платят сметките си и ще затворят или бизнеса си, или ще посрещнат на студено празниците.

Ще поставя въпроса пред Омбудсмана на РБ и пред Комисията за енергийно и водно регулиране, за да се провери, доколко това решение на „EVN България Електроснабдяване“ е съобразено с изискванията на Закона за енергетиката и Наредбите, приети въз основа на него.
Дали е морално по този начин да бъдат принуждавани потребителите на промишлена енергия, да заплащат предварително все още неизразходвано количество ел. енергия за нуждите си??? Мисля, че няма кой да даде положителен отговор на този въпрос.
Това изискване затруднява плащанията на и без това скъпата електроенергия, не е коректно спрямо клиентите и ще доведе до истинско обществено напрежение.

1 КОМЕНТАР

  1. Здравейте
    И аз съм беден собственик на партерно помещение в Бургас което е на промишлен ток.

    Умолявам ви да вземете насериозно нещата.

    Това е долно и подло отношение на ЕВН без предупреждение.

    Това е абсолютно невероятно и който го е измислил пълен кретен

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви