Швеция е против влизането ни в Шенген
Швеция е против влизането ни в Шенген

„Шведските демократи“ са против приемането на България в Шенген“. Това се казва в писмен отговор до „Хоризонт“ от шведския евродепутат Чарли Веймерш от групата на европейските консерватори и реформисти. Това е втората по представителност партия в Швеция. Тя подкрепя управляващата коалиция, без да е част от нея. Подкрепата на шведските демократи, към които принадлежи Веймерш, е от решаващо значение за управлението на Швеция.

В отговора до БНР той заявява още: „Според националния оперативен отдел на шведската полиция, чуждестранни банди обират възрастни хора, влизат с взлом по домовете, занимават се с трафик на хора, крадат гориво, фермерско оборудване и двигатели на лодки на стойност милиарди крони всяка година. Половината от тези обири са дело на чуждестранни организирани престъпни групи от други страни. В т.ч. – България и Румъния. Ние ще продължим да се противопоставяме на присъединяването на двете страни към Шенген. Това ще продължи, докато тези групи продължават да бъдат огромен проблем“.

Веймерш пояснява, че, исторически погледнато, Швеция не е била никога привърженик на тяхното присъединяване към пространството за свободно движение.

Но просто бившият премиер Магдалена Андершон не е изразявала официално позиция в полза на приемането на България и Румъния в Шенген. Евродепутатът допълва, че новото правителство е това, което трябва да отговори с какво това разширяване е в полза на Швеция.

Австрия: България и Румъния не са дорасли за Шенген
„България и Румъния не са дорасли за Шенген“ – под това заглавие електронният сайт на австрийските радио и телевизия (ОРФ) публикува тази вечер материал за започналото днес посещение на австрийския канцлер Карл Нехамер в Хърватия и за състояла се първа среща с хърватския му колега Андрей Пленкович, след която австрийският канцлер е заявил, че подкрепя приемането на Хърватия в Шенгенското пространство, но отхвърля приемането на България и Румъния.

На пресконференция след срещата Карл Нехамер подчерта, че малко нелегални мигранти идват през Хърватия, докато 40 процента от мигрантите минават през Турция, България, Румъния и Унгария. „Изпитваме изключителен натиск от нелегалните мигранти, въпреки че сме вътрешна, а не гранична страна в ЕС“, отбеляза Нехамер.

„Сега дискутираме за разширяване на Шенгенското пространство, като същевременно виждаме, че външните граници са недостатъчно или изобщо не са защитени, а от друга страна вътрешната гранична защита трябва да намалее. От наша гледна точка това няма да е възможно“, заяви канцлерът. „Така не може да се случи разширяването на Шенгенското пространство.“, каза той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви