Няма ръст на битовата престъпност, но има значителен такъв на досъдебните производства, свързани с мигрантската вълна.

Това обяви окръжният прокурор Георги Чинев по време на срещата между представителите на прокуратурата, полицията и кметовете от региона.

Районна прокуратура към този момент наблюдава 380 дела с мигранти. Това е ръст със 141 спрямо предходната година. Голяма част от тях са решени.

От прокуратурата отчитат и ръст и пътно-транспортни произшествия и причиняване на смърт след употреба на наркотични вещества.

„Проблемът изисква законодателни решения. Всичко, което зависи от прокуратура, мога да уверя, че към този момент се прави“ , увери прокурор Чинев.

Той поясни, че срещата днес им за цел да дефинира ясно проблемите, които най-пряко засягат в този момент региона – битова престъпност, пътно-транспортни произшествия и мигрантската вълна.

„Искаме да чуем реалните проблеми в общините и как да подобри диалога с тях. Така може да приемем реални мерки, които да доведат до реални резултати“ , поясни окръжният прокурор.

„Миграционният натиск няма аналог. Профилът на каналджиите се промени. Прави впечатление, че от началото на годината имаме установени 17 извършители на превоз на мигранти от други държави. Говорим от Германия и Франция, не само от Източна Европа“ , обяви от своя страна заместник-директорът на ОДМВР-Бургас комисар Емил Павлов.

Изградени са 7 КПП-та и благодарение на тях от ОДМВР-Бургас имат образувани 128 досъдебни производства.

Полагаме максимум усилия да не допускаме през нашия региона да преминават нелегални мигранти“ , каза още той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви