Македонският посланик - на килимчето
Македонският посланик - на килимчето

Македонският посланик в София Агнеса Руси днес ще бъде извикана в Министерството на външните работи. Ще ѝ бъде връчен остър демарш по повод на въоръженото нападение срещу българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид. Това съобщи БНТ.

Около 19.12 часа снощи по осветените прозорци на клуба е стреляно с огнестрелно оръжие. Пристигналите на място униформени установили, че в стъклото на външната врата и стъклото на прозореца на офиса има две дупки от куршуми.

Само преди два дни неизвестни засега нападатели замеряха помещението на клуба с камъни.Те счупиха стъклото и част от светещата реклама. А няколко дни след официалното му откриване пред октомври с брадва беше счупена светещата табела.

Веднага след инцидента българските дипломати са информирали подробно ръководството на Европейската комисия в Брюксел. Българският консул в Битоля Димитър Иванов е пристигнал на място в Охрид.

МВнР на Република Северна Македония изрази тревога от инцидента и призова „компетентните институции да предприемат необходимите мерки за разкриването на извършителите и да бъдат предприети необходимите мерки за гарантирането на работата на този и на всички останали граждански клубове в страната“.

Според ведомството „всички граждани на страната имали свободата да изразяват своите убеждения и да защитават правата си, които са гарантирани от Конституцията на една достойна страна-кандидат за членство в ЕС“.

Както в тези случаи се казва: „колкото всички граждани имат свободата, толкова е достойна и страната.”

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви