Клубът в Охрид - нападнат с огнестрелно оръжие
Клубът в Охрид - нападнат с огнестрелно оръжие

Клубът на гражданското сдружение „Цар Борис Трети“ отново е бил обект на нападение. По информация на дипломатическите представителства на България в Северна Македония по клуба е стреляно с огнестрелно оръжие. Помещенията му са били осветени – знак, че в момента е бил обитаван.

За изданието „Свободен печат“ говорителят на СВР Охрид Стефан Димоски е казал, че сигналът е получен в 19.12 ч. местно време тази вечер, полицейските екипи, които са отишли на място са установили, че стъклото на външната врата и стъклото на прозореца на офиса има две дупки, причинени от оръжие.

За инцидента е уведомен прокурор от СД Охрид, по чиито указания се предприемат мерки за изясняване на произшествието.

Само преди два дни клубът бе нападнат от неизвестни засега нападатели.

Те замеряха помещението на клуба с камъни, като счупиха стъклото и част от светещата реклама. А няколко дни след официалното му откриване пред октомври с брадва беше счупена светещата табела.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъжда вандалския акт, при който са повредени с оръжие външните прозорци на гражданския клуб в Охрид. Това пише в съобщение на Министерството на външните работи на Република Северна Македония.

„Особено притеснителен е фактът, че тези вандалски прояви се повтарят за много кратък период от време. Като се има предвид, че само преди дни, на 20 ноември, станахме свидетели на поредния вандалски акт. Тогава беше повредена витрината на клуба. Подобни събития са напълно недопустими, могат да застрашат човешки животи и да засилят ретроградните процеси, които са в противоречие с европейската интеграция на страната“, се казва в съобщението.

От МВнР в Скопие призовават компетентните институции да разследват обстоятелствата, при които са извършени тези вандалски действия и да предприемат незабавни мерки за разкриване на извършителите, както и да предприемат допълнителни превантивни действия за осигуряване на адекватни условия за безпроблемното протичане на дейността на този и всички други граждански клубове и сдружения в страната.

Министерството за пореден път се тръшка и стене, за да изглежда, че е особено притеснено. Всъщност и последния македонец знае, че нищо няма да стане и никой няма да пострада. Най-много някоя условна присъда, последвана от държавен орден за смелост и доблест.

А клубът отново ще бъде нападнат.

„Всички граждани на Република Северна Македония имат еднаква свобода на сдружаване с цел реализиране на своите права и убеждения, което представлява законово и конституционно гарантирани човешки, граждански права и свободи – държавата като надежден кандидат за членство в ЕС трябва да гарантира това“, пише в съобщението.

Журналистът Владимир Перев определи пред БНТ нападението като срам за Македония, но и някои части на българската политика в Северна Македония.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви