Южноукраинската АЕЦ - под обстрел
Южноукраинската АЕЦ - под обстрел

Нов ракетен обстрел заля територията на Украйна. Цели на руските ракети бяха основно обекти на критичната инфраструктура. Не се размина и без поражения на цивилни обекти. Всички блокове на Южноукраинската атомна електроцентрала са спрени.

Причината е разрушаването на електропреносната мрежа. Леонид Олийник, говорител на „Енергоатом“, потвърди това в коментар за медиите. „Да. Това се дължи на разрушаването на мрежите. В Южноукраинската АЕЦ няма нищо нередно. Няма накъде да се подава електричеството“, отбелязва той.

Украинската столица е частично без ток, в цял Киев няма вода, съобщи кметът на града Виталий Кличко. „Специалистите на „Киевводоканал“ работят за възможно най-бързото възстановяване на водоснабдяването. Моля, запасете се с вода за всеки случай“, призова Кличко.

Одеса е останала напълно без електричество, съобщи ръководителят от местната администрация Максим Марченко.

Харков, Хмелницки, Николаев и Запорожие също останаха частично без електричество, съобщават медиите.

Аварийни изключвания има във всички региони. Извънредните прекъсвания на електрозахранването в цялата страна ще продължат, съобщиха от Укренерго. По-рано компанията съобщи, че студът и леденият дъжд са затруднили ремонтните дейности.

„Заради прекъсването на електрозахранването в Харков е спрян целият електрически транспорт. Евакуираме хората от метрото. Допълнителни автобуси са изтеглени за маршрутите на наземния електрически транспорт“, пише кметът на Харков Терехов.

„Ремонтни екипи заедно с подразделения на Държавната служба за извънредни ситуации ще започнат да отстраняват щетите веднага след края на въздушната тревога. Но поради замръзване и ледения дъжд в някои региони спешните ремонти на съоръженията, повредени от ракетите, може да продължат по-дълго“, каза Укренерго.

От украинските железници съобщиха, че без ток са участъци в столицата, Днепър, Николаевска, Лвовска, Виницка, Сумска и Харковска област.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви