Ръчната спирачка става история
Ръчната спирачка става история

Новите автомобили, оборудвани с ръчната спирачка, която е добре позната на повечето шофьори, стават все по-малко. Това показва проучване на сайта CarGurus. В него има специален раздел, свързан със съвети за шофьорите и всякаква друга информация, свързана с автомобилите.

Статистиката показва, че все повече производители преминават към електронна ръчна спирачка. В случая се посочват данни за Великобритания. Там през 2018 г. около 37% от новите автомобили на пазара са се предлагали с традиционно устройство. В момента те са 13%, като някои производители напълно са се отказали от тази функция.

Такива са BMW и Peugeot, докато при Audi само 1% от моделите са с механична ръчна спирачка. Opel, на свой ред, е намалил с 40% броя на автомобилите, предлагани с такова устройство. А единствената марка, която продължава да залага само на него, е Abarth.

Експерти посочват, че забраната на продажбите на нови автомобили с ДВГ, ще доведе до масов отказ от механичната спирачка. Тази забрана ще влезе в сила за всички държави в ЕС, но някои от тях, а също така и Великобритания, ще я приемат дори по-рано – още през 2030 г.

Факт е, че ръчната спирачка е по-евтина – както при покупка на автомобила, така и при ремонт. Тя предлага по-добро тактилно усещане и издава специфичен шум при издърпване на лоста, а също така осигурява и по-голям контрол върху автомобила, като може да се използва и за поднасяне, ако шофьорът иска да се забавлява.

Електронното устройство също си има предимства – то изисква по-малко усилия за работа, освен това няма нужда да се коригира с течение на времето. То заема по-малко място в интериора и може да се използва като функция за задържане по наклон, предотвратявайки потеглянето на автомобила по наклонена повърхност.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви