Чип-тунинг - плюсове и минуси
Чип-тунинг - плюсове и минуси

Много шофьори предпочитат автомобили с мощни двигатели. И това се обяснява не толкова с любовта към високоскоростното шофиране, колкото с желанието да се извлече най-добрата динамика и ускорение от автомобила. Чувствителната реакция на педала на газта помага на шофьорите както при маневриране в градски условия. Също така и при изпреварване на други автомобили на магистралата. А с т.нар. чип-тунинг или препрограмиране на електронния блок, увеличаването на фабричния капацитет на вашия „железен кон“ е много по-лесно, отколкото изглежда.

Трябва обаче да знаете, че чип-тунингът увеличава значително мощността на мотора, но има и своите недостатъци .

Както бе споменато по-горе, чип-тунинг е лесният и популярен начин за увеличаване на мощността на вашата кола.

Не предполага никаква намеса в механичната част, като интервенцията се свежда до промяна на параметрите на електронния блок за управление, отговорен за управлението на работата на двигателя с вътрешно горене.

Като начало, нека разгледаме недостатъците на метода – те се крият във факта, че изискванията за качество на горивото се увеличават. Заедно с това се увеличава токсичността на отработените газове и концентрацията на CO.

Освен това е изключително трудно да извършите настройка на чип сами или да поверите колата си на фирми без опит, така че подобно надграждане включва контакт със специалист и съответно доста допълнителни разходи. Ако говорим за плюсовете, те са следните:

Увеличаване на въртящия момент и количеството конски сили

Подобрена реакция на педала на газта при натискане

Изравняване на турбо лаг фактора при двигатели с турбокомпресор

Отстраняване на проблеми при стартиране на незагрял двигател през студен период, премахване на плаващи обороти и подобряване работата на двигателя с вътрешно горене при включена климатична система

Няма отрицателно въздействие върху ресурса на колата. Всичко това обаче, ако се направи както трябва. За това избирайте добре сервизите и ако сте решили да правите чип.тунинг на колата си не залагайте на най-евтините оферти.

Иначе, по отношение на цена/качество чип-тунингът показва най-добър резултат. Освен това е много по-лесно да го изпълните, отколкото при намеса в механичната част, а ако възникнат повреди или искате да се върнете към предишния фърмуер, това може да стане само за 10 минути.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви