Оценка от 3,39 получи Бургас за гражданско участие при формирането на месните политики. Това стана ясно на регионалната среща на Форум Гражданско участие, която се проведе в града ни. На нея присъстваха част от бургаските неправителствени организации.

На място бе общинският съветник Даниела Божинова, която е част от управителния съвет на ФГУ. Именно тя запозна участниците с предимно местните проблеми и препоръки към институциите, при работата им с гражданските организации.

Целта на ФГУ е да работи за общество, в което гражданите са овластени да участват активно, пряко и отговорно във вземането на решения и формирането на политики на местно, регионално, национално и европейско ниво.

Индексът се измерва в три области – среда, практики и ефект от гражданско участие. Последните ни оценки са за 2021 година, като средната за страната, която сме измерили в общините, където това е възможно, е 3,78 по шестобалната система. От 0 до 2 показва пълна липса на гражданско участие. От 3 до 4 е частично, а над 4 – вече  развито. Оценката в Бургас е около средната. Последното изследване бе проведено тук през 2016 година, като тогава оценката бе 2,59. След нея изготвяме и препоръки към общините и как да се работи по тях“ , поясни Георги Петров, директор на Форум Гражданско участие.

Сред препоръките попадат:

  • да има място в сайта на община Бургас за обявяване на всички отворени консултации и обществени обсъждания в града.
  • да се канят проактивно за становище с писма/имейли експерти и заинтересувани страни.
  • да се публикуват приложенията към докладните записки, които засега се спестяват в Общински съвет-Бургас.
  • да се приемат ясни правила – наредба за обществени консултации.
  • да има Програма или Фонд с ясни годишни приоритети, широко обявени покани за кандидатстване, точни правила, отчетност и прозрачност.
  • да се реанимират обществените съвет, нови членове, подобрени правила, редовна дейност.
  • Правилата за избор на Омбудсман също да бъдат променени.

От ФГУ също така препоръчват да се помисли повече за гражданите, отделени с дигитална пропаст.

Необходимо е и единодействие, обединение между гражданите, групите за натиск, за да може всяка инициатива да има добавена стойност. ФГУ също така смятат, че енеобходим и натиск за прозрачност в разпределението и отчитането на публичните ресурси, недискримирането и равнопоставеността. Една от най-важните препоръки е и Община Бургас да въведе „Граждански бюджет“ по примера на София и още 6000 общини в Европа.

Даниела Божинова даде пример за казус, който сега се обсъжда в местния парламент.

Проблем, с който сега се занимават от Програма Достъп до информация, е, че в Общински съвет-Бургас се престарават със защитата на личните данни. Така, когато някой експерт си изпрати становището към определена важна за града ни тема, то Общински съвет изтриват името и оставят само писмото. Така не се разбира доколко е експертно действително това становище и кой го изготвя. Той може да е признат авторитет, но ние не знаем кой е. Затова предложих да има едно съгласие, което да се дава от вносителите на писмата. Тук не става въпрос за защита на лични данни, защото човек ясно изразява своя позиция“ , сподели тя.

Общинският съветник също така смят, че Бургас действително се нуждае от въвеждането на граждански бюджет.

Като пример за нуждата от повече прозрачност тя посочи програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“, която се изпълнява от Община Бургас.

Условията на програмата са дискриминационни, защото къща или кооперация, която е построена върху частен имот и граничи с неоправен общински терен, понеже си е частен, няма право да кандидатства за облагородяване на съседното общинско място. Избира се само между детска площадка, градинка или паркинг. Това е все едно да пишеш на Дядо Коледа. Когато няма прозрачност за нуждите на гражданите, се получава едно неприятно чувство. При един граждански бюджет самите хора посочват инфраструктурните проекти, от които имат нужда, и те се гласуват открито от тях. Проектите ги предлагат гражданите, а Общината участва само с изчислението на сумите, които ще струват. Така често пъти отпадат по-екстравагантните неща. Има много по-голяма публичност, както се прави по света, защото се вижда какви са проектите и има гласуване за тях. Не бива да се крие кои са и най-популярните. При „Моят град, моят квартал, моята улица“ не знаем колко струва всеки един проект и само Общината си ги изчислява“ , посочи още Божинова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви