Полицията в Бургас задържа двама украинци за кражба на пари и бижута за над 100 000 лева. Единият от арестуваните е със статут на бежанец. Двамата се появиха насинени в съда и заявиха, че са били удряни. Поискаха отвод на наблюдаващия прокурор.

На брифинг вчера от полицията и прокуратурата обясниха, че са заловили двама обирджии от Украйна. Те са разследвани за няколко кражби от домове на български граждани. За едната кражба вече са събрани достатъчно доказателства, за да бъдат подведени под съдебна отговорност. За останалите обири все още се търсят такива.

По време на изслушването за мярката си двамата чужденци се появиха насинени в съда. Казаха, че са бити и поискаха отвод на наблюдаващия прокурор.

„Не си направих отвод, защото не считам, че съм предобеден. Няма основание да депозирам такъв самоотвод. Съдът също прецени, че няма такова основание“, заяви за bTV наблюдаващият прокурор Христо Христов.

Към настоящият момент все още не е установено, кой и кога е нанесъл побоя над задържаните. „Не е ясно дали тези лица наистина са получили нараняванията, които всички видяхме, по време на задържането си или докато са били в районното управление“, уточни наблюдаващият прокурор.

В рамките на разследването са извършени претърсвания на обитаваните от лицата адреси. Присъствали са множество служители на МВР, поемни лица, технически сътрудници и обикновени граждани. В протоколите не е отбелязано каквото и да било възражение или оплакване. „Всеки един от тези протоколи е бил внесен в съда в установените за целта срокове и съответно е бил одобрен“, поясни Христов.

Пред медиите обаче задържаните са разказали вчера, че полицията е нахлула в едно от жилищата.

Врата е била разбита, а задържаният е бил проснат на земята и удрян пред детето му. Вторият задържан пък е обяснил, че в продължение на половин час е бил използван електрошок върху него.

„Няма такива данни. В рамките на претърсването на единия адрес са присъствали много хора, включително граждани, и никой не потвърждава думите на задържаните. В самите протоколи, които се пишат, се описват възраженията на всяко едно от присъствалите лица, включително на задържания“, обясни още Христов.

Това, което се знае към момента е, че двамата украинци са криминално проявени лица в страната си.

„Към момента все още нямаме информация за тяхното съдебно минало там, но в справката от Европол, от която получихме информация, става ясно че има съпричастност от тяхна страна към кражби на моторни превозни средства, изнудвания с използването на физическа сила, обири и други дребни престъпления“, каза още прокурорът.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви